Trimite e-mail | Printeaza
Politic
06.05.2014

Natalia Gherman a participat la sesiunea Comitetului de miniştri al Consiliului Europe

Natalia Gherman a participat la sesiunea Comitetului de miniştri al Consiliului Europe

Delegaţia Republicii Moldova, condusă de către viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, a participat astăzi, 6 mai 2014, la sesiunea Comitetului de miniştri al Consiliului Europei (CoE), care s-a desfăşurat la Viena, Austria.

În prezentarea poziţiei naţionale, ministrul Natalia Gherman a făcut referire la eforturile Secretarului General de reformare a organizaţiei, importanţa optimizării activităţii mecanismelor de monitorizare a CoE şi a programelor de asistenţă pentru provocările cu care se confruntă statele membre ale CoE. De asemenea, oficialul moldovean a evocat obiectivul de integrare europeană a ţării noastre şi impactul parteneriatului structurat al CoE cu UE, precum şi sprijinul CoE în procesul de reglementare politică a conflictului transnistrean.

Referitor la situaţia din Ucraina, şefa diplomaţiei de la Chişinău a exprimat solidaritate cu poporul ucrainean. Totodată, a fost reiterat sprijinul pentru eforturile actorilor internaţionali implicaţi în identificarea unei soluţii eficiente a crizei din ţara vecină. Ministrul Natalia Gherman a subliniat susţinerea de către R. Moldova a suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, precum şi importanţa implementării Declaraţiei de la Geneva din 17 aprilie 2014 şi organizării libere şi democratice a alegerilor prezidenţiale din 25 mai 2014.

În cadrul sesiunii ministeriale, şefii diplomaţiilor au aprobat mai multe decizii care vizează garantarea eficacităţii de lungă durată a sistemului Convenţiei  europene a drepturilor omului, implementarea politicii CoE faţă de regiunile învecinate şi bilanţul cooperării între Consiliul Europei şi Uniunea Europeană. De asemenea, Comitetul de miniştri a luat notă de cel de-al IX-lea Raport consolidat al Secretarului General al Organizaţiei privind conflictul din Georgia, de Raportul referitor la implementarea Declaraţiei de la Brighton privind reforma CEDO şi s-a expus pe marginea Raportului anual al Secretarului General cu privire la situaţia drepturilor omului, democraţiei şi statului de drept în Europa.

Dezbaterile formale s-au concentrat pe tematica "Valorile CoE şi stabilitatea în Europa: provocările actuale", cu accent asupra situaţiei din Ucraina, precum şi actiunilor pe care le poate întreprinde organizaţia pentru depăşirea crizei.

La finalul sesiunii a avut loc ceremonia de transmitere a Preşedinţiei Comitetului de miniştri de la Austria către Azerbaidjan, pentru următoarele saşe luni.

Potrivit MAEIE, următoarea sesiune a Comitetului de miniştri va avea loc în mai 2015.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus