Trimite e-mail | Printeaza
Sanatate
06.05.2014

A fost inaugurat blocul chirurgical al Spitalului Clinic Republican

A fost inaugurat blocul chirurgical al Spitalului Clinic Republican

Prim-ministrul Iurie Leancă a participat astăzi la inaugurarea blocului chirurgical al Spitalului Clinic Republican (SCR). Blocul are 16 săli dotate cu cele mai noi tehnologii medicale care permit efectuarea intervenţiilor chirurgicale cu precizie maximă. Se preconizează că anual aici vor fi efectuate în jur de 70-100 de transplanturi hepatice, renale și de cornee și peste 1400 de proceduri intervenţionale vasculare arteriale. Totodată, 75 de paturi terapie intensivă vor asigura asistenţă medicală perioperatorie.

„Este un proiect care demonstrează cu precizie spiritul de prietenie a multor state față de Republica Moldova. La construcția și dotarea acestui edificiu au contribuit prietenii noștri de la Washington până în Japonia, bineînțeles, prin Europa", a subliniat în discursul său Iurie Leancă. Prim-ministrul a afirmat că de acum înainte nu va mai fi nevoie de identificat resurse financiare pentru efectuarea intervențiilor chirurgicale costisitoare peste hotare, ci aceasta va fi posibil acasă, în Republica Moldova.

La eveniment au mai participat ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, președintele Comisiei parlamentare pentru sănătate, Vladimir Hotineanu, și șeful Delegației UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola.

Potrivit ministrului Sănătății, SCR va presta o gamă completă de servicii chirurgicale performante, astfel încât pacienții cu maladii severe să poată fi tratați în țara noastră.

La rândul său, Pirkka Tapiola a subliniat: „Sper ca acest edificiu dotat la zi să contribuie la unul dintre cele mai importante obiective pentru sistemul medical- păstrarea în țară a doctorilor cu performanțe deosebite". 

Proiectul, în valoare totală de 44,5 milioane de euro, a fost realizat de Guvernul Republicii Moldova în parteneriat cu  Banca Mondială, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei și Executivul Japoniei prin intermediul JICA (Agenţia Internaţională pentru Cooperare a Japoniei).

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus