Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-05-05/programul-compact-va-aloca-circa-13-milioane-usd-pentru-reabilitarea-sistemului-de-irigare-chircaniz-34693.html
Data: May 5, 2014 (17:51)

Programul Compact va aloca circa 13 milioane USD pentru reabilitarea sistemului de irigare Chircani-Zîrnești

Fondul Provocările Mileniului Moldova a semnat astăzi un contract în valoare de circa 13 milioane USD care  prevede reabilitarea sistemului de irigare Chircani-Zîrnești, finanțat din fondurile Programului Compact al Guvernului SUA.  Lucrările de construcție, ce vor demara în vara anului curent și vor continua pînă în iulie 2015, vor fi efectuate de consorțiul companiilor din România Hidrocostrucția&Iamsat Muntenia. 

Potrivit contractului semnat, reabilitarea sistemului de irigare Chircani-Zîrnești va permite irigarea unei suprafețe de peste 2 200 de hectare de teren agricol. Totodată, vor fi reabilitate și canalele de drenaj care se întind pe o suprafață de peste 4 600 de hectare. 

Lucrările prevăd reconstrucția și modernizarea sistemului de irigare prin instalarea echipamentului electro-mecanic modern, instalarea prizelor noi de captare a apei și a structurilor de control, substituirea rețelei de distribuție a apei cu țevi din polietilenă de densitate înaltă cu o lungime totală de peste 62 km, înlocuirea hidranților etc. Reabilitarea sistemului de irigare Chircani-Zîrnești prevede reconstrucția a nouă stații de pompare modulare fiecare din ele dotate cu un set de două sau trei pompe, în total fiind 20 de pompe. Adițional, caietul de sarcini prevede construirea a două stații noi de drenaj, fiecare din ele dotate cu cîte un set de 3 pompe verticale.

Reabilitarea sistemului de irigare Chircani-Zîrnești  are o abordare inovativă pentru Republica Moldova, bazată pe construcția  modulară  a sistemului de irigare, ce va permite funcționarea independentă a fiecărui modul în parte, oferindu-le fermierilor mai multă flexibilitate în utilizarea apei pentru irigare.

Sistemul de irigare modernizat le va permite producătorilor agricoli din zonă să diversifice tipurile de produse agricole cultivate, să utilizeze apa pentru irigații în funcție de necesitate, să reducă pierderile de apă din rețea datorită țevilor din polietilenă și a echipamentului eficient din punct de vedere energetic etc.

Sistemul de irigare Chircani-Zîrnești  este al zecelea sistem reabilitat din mijloacele Programului Compact. Pînă în prezent FPM Moldova a semnat contracte în valoare de circa 80 de milioane USD pentru reabilitarea a 10 sisteme de irigare (6 - pe rîul Nistru: Criuleni, Lopatna, Jora de Jos, Puhăceni, Roşcani şi Coşniţa și 4 sisteme de irigare  pe Prut:  Blindești, Grozești, Leova și Chircani-Zîrnești).

Reabilitarea sistemelor centralizate de irigare este unul din obiectivele Programului Compact, semnat la începutul anului 2010 între Guvernul Republicii Moldova și Corporația Provocările Mileniului, în numele Guvernul SUA. Programul Compact este implementat de Fondul Provocările Mileniului Moldova și are o valoare totală de 262 mil. dolari SUA, acordați grație susținerii generoase a poporului american pentru reducerea sărăciei și creșterea economică în Republica Moldova.