Trimite e-mail | Printeaza
Economie
05.05.2014

Moldova riscă să piardă 68,5 milioane de euro fonduri UE în cadrul programului ENPARD din cauza că se tergiversează publicarea Strategiei naţionale de dezvoltare agricolă şi rurală pentru anii 2014-2020

Moldova riscă să piardă 68,5 milioane de euro fonduri UE în cadrul programului ENPARD din cauza că se tergiversează publicarea Strategiei naţionale de dezvoltare agricolă şi rurală pentru anii 2014-2020

De câteva zile a ieşit din nou la suprafaţa un coflict mai vechi dintre şefii a două cele mai importante ministere din Guvernul Leancă. Vicepremierul Valeriu Lazăr, ministrul Economiei, şi Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, se acuză reciproc de faptul că Republica Moldova ar putea pierde fonduri UE de 68,5 milioane de euro (circa 1,3 miliarde de lei) din cauză că se tergiversează publicarea Strategiei naţionale de dezvoltare agricolă şi rurală pentru anii 2014-2020, scrie Adevărul.

Tergiversare după tergiversare

„Strategia, elaborată de specialiştii noştri în colaborare cu experţi internaţionali, e necesară pentru dezvoltarea sectorului agrar şi e o condiţie pentru ca UE să ne aloce fonduri de 68,5 milioane de euro, doar în acest an. Din cauza unor ambiţii personale ale domnului Valeriu Lazăr, care în permanenţă invocă diferite pretenţii pentru a nu contrasemna documentul, riscăm să pierdem banii“, a declarat Vasile Bumacov. El precizat că după adoptarea Stategiei, pentru a definitiva redactarea documentului, a fost creat un grup de lucru, din care făceau parte viceminiştri de la Agricultură şi Economie. La finele lunii aprilie, Ministerul Economiei a venit însă cu noi redactări şi completări, menţionând că proiectul va fi contrasemnat „doar dacă acestea vor fi incluse în document“ şi numai „după finalizarea procedurii de contrasemnare de către celelalte autorităţi administrative centrale implicate în proces“.

Lazăr, surprins de acuzaţii

În replică, vicepremierul Valeriu Lazăr l-a acuzat pe Vasile Bumacov de atitudine „total necolegială“ şi că a declanşat o „campanie murdară“ cu tentă electorală înmpotriva sa. „Sunt surprins de declaraţiile iresponsabile şi lipsa de consecvenţă ale colegului meu din Guvern, care induce în eroare opinia publică şi reprezentanţii sectorului de dezvoltarea căruia este responsabil. Având atâtea posibilităţi de a mă contacta şi de a coordona activitatea noastră în Cabinetul de Miniştri, dl Bumacov recurge la acuzaţii publice, folosind ca instrument de distragere a atentiei si de justificare a propriilor eşecuri asociaţiile de producători“, menţionează oficialul. Ministrul Economiei susţine că programul ENPARD, la care se face referinţă, nici nu a fost lansat şi, respectiv, nu se putea rata o finanţare. Totodată, Lazăr avertizează că la revenirea în ţară va face uz de calitatea sa de viceprim-ministru pentru a se asigura că toţi miniştrii din sectoarele aflate în coordonarea sa „îşi îndeplinesc corect funcţiile“. Economistul Viorel Chivriga califică drept „o situaţie anormală“ cearta publică dintre cei doi miniştri. „Asemenea discuţii trebuie purtate în cadrul Guvernului, nu prin declaraţii de presă. E o abordare neserioasă, iar situaţia creată lasă o pată neagră pe întregul Executiv“, consideră expertul. În opinia lui, ţara are nevoie de o astfel de strategie pentru sectorul rural, dar nu doar pentru a obţine bani de la UE, ci pentru acţiuni concrete. „Din păcate, suntem specialişti la elaborat tot soiul de strategii, ar trebui să avem şi rezultate“, a constatat Chivriga.

UE: fără strategie nu veţi primi banii

La 5 martie 2014, şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, a informat Guvernul că structurile UE au identificat un buget de 68,5 milioane de euro pentru finanţarea agriculturii şi dezvoltării rurale din Moldova. Tapiola atenţiona că „existenţa unei strategii sectoriale este necesară pentru alocarea acestui suport, fiind unul dintre criteriile de eligibilitate“.


cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus