Trimite e-mail | Printeaza
Externe
05.05.2014

Băsescu: România va respecta neutralitatea R. Moldova

Băsescu: România va respecta neutralitatea R. Moldova

Președintele Traian Băsescu afirmă că România va respecta neutralitatea Republicii Moldova și că afirmațiile premierului Victor Ponta sunt "șocante". El a susținut că există riscuri pentru Republica Moldova, arătând că această țară va trece în perioada următoare prin provocări generate din Transnistria. De asemenea, el a spus că a informat aliații și a avut discuții cu colegii din Chișinău pentru ca aceste provocări să nu ajungă în punctul de a genera un conflict.

"Cred că afirmațiile premierului Ponta sunt șocante pur și simplu. Când spun că România va respecta neutralitatea Republicii Moldova înseamnă că o vom respecta pentru că așa scrie în Constituția R. Moldova — stat neutru. Nu poți să intri cu armata peste el, dacă vreodată vor dori să se unească cu România va trebui să fie votul lor, dar nu cu armata se intră acolo și niciodată România nu va trece frontiera de răsărit cu armata. Dacă vrem să fim cinstiți și să ajutăm Republica Moldova, așa cum spune domnul prim-ministru, este să facă ce-i spun și ce știe că sunt proiectele de interconectare a Republicii Moldova", a spus șeful statului la B1 Tv.

El a subliniat că "Republica Moldova nu poate fi apărată cu tancurile, dar poate fi apărată dacă îi slăbești și îi aduci la zero dependența energetică de Federația Rusă".

"Să termine odată domnul Ponta gazoductul Iași-Ungheni și să se gândească că trebuie dus până la Chișinău ca să poată intra cu gazele în sistemul național, că trebuie să facă și o stație de comprimare și pompare pe distanța aceasta ca să poată da 2-3-4 miliarde de metri de cubi pe an și nu o jumătate de miliard cât vom da în primă fază. Sunt interconexiunile pentru energie electrică Suceava-Bălți. Sunt doi ani și jumătate de când este la putere și nu a mișcat nimic pentru a realiza linia de 400 de Kw. Este cealaltă linie Iași-Ungheni-Strășeni tot de 400 de Kw", a arătat șeful statului.

Președintele Băsescu a mai spus că România poate să continue să acorde asistență într-un mod mai accelerat Republicii Moldova în domeniul justiției. El a mai indicat și faptul că Guvernul ar putea, cu bani foarte puțini, să ajute cele câteva sute de profesori care predau la cele opt școli de limbă română din Transnistria.

"Așa putem apăra Republica Moldova și românismul din Transnistria. Alte modalități de a o apăra nu avem și nimeni nu ne-ar ierta o invadare a R. Moldova. Nimeni nu ne-ar ierta", a completat șeful statului. Agerpres

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus