Trimite e-mail | Printeaza
Economie
30.04.2014

Experţii FMI au apreciat pozitiv evoluţia economiei moldoveneşti

Experţii FMI au apreciat pozitiv evoluţia economiei moldoveneşti

Prim-ministrul Iurie Leancă a avut astăzi o întrevedere cu membrii echipei de experţi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI) condusă de Max Alier care a realizat, în cadrul unei misiuni desfăşurate în perioada 22-30 aprilie 2014, o analiză privind situaţia macroeconomică a Republicii Moldova şi perspectivele de dezvoltare în perioada următoare.
 
Potrivit lui Max Alier, experţii FMI au constatat că economia Republicii Moldova şi-a revenit după seceta din 2012 şi a evoluat pozitiv în anul trecut, iar pentru anul 2014 FMI prognozează un ritm de creştere de 2¼ la sută.
 
Şeful Misiunii FMI a mai apreciat menţinerea ţintei inflaţiei în limitele ţintite de BNM, reducerea semnificativă a deficitului bugetar, menţinerea datoriei publice la un nivel adecvat şi existenţa rezervelor de protecţie împotriva eventualelor şocuri externe. Au fost discutate riscurile care ar putea influienţa economie Republicii Moldova, inclusiv situaţia geopolitică în regiune, reducerea creşterii economice partenerilor comerciali din est şi reducerea volumului remitenţelor.
 
FMI a subliniat importanţa promovării în continuare a reformelor în vederea asigurării stabilităţii macroeconomice. „Realizarea reformelor structurale, conform obiectivelor stabilite în Strategia Naţională de Dezvoltare, este crucială pentru susţinerea creşterii economice”, a precizat Max Alier.
 
Totodată, misiunea FMI și Prim-ministrul Iurie Leancă au împărtășit viziunea comună asupra continuării unor politici bugetar-fiscale și monetar-valutare precaute şi îmbunătăţirii cadrului normativ din sectorul financiar, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.
 
„Dialogul între experţii FMI şi instituţiile responsabile din ţara noastră ne ajută să înţelegem mai bine situaţia şi să stabilim acţiunile pentru perioada următoare, astfel încât să asigurăm stabilitatea financiar-economică şi dezvoltarea unui climat investiţional favorabil în Republica Moldova”, a declarat şeful Guvernului moldovean.   
 
Prima rundă de discuţii a Misiunii FMI, condusă de Max Alier, cu autorităţile Republicii Moldova în contextul procesului de monitorizare post-program a avut loc în perioada 18 septembrie -1 octombrie 2013, la Chişinău.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus