Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-04-30/consultari-bilaterale-moldoestoniene-in-domeniul-integrarii-europene-34667.html
Data: Apr 30, 2014 (18:47)

Consultări bilaterale moldo-estoniene în domeniul integrării europene

Marţi, 29 aprilie 2014, la Tallinn s-au desfăşurat consultări bilaterale moldo-estoniene în domeniul integrării europene, delegaţia Republicii Moldova fiind condusă de viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iulian Groza.

Agenda discuţiilor au vizat, în particular, parcursul european al R. Moldova, reformele implementate în domeniu şi priorităţile de cooperare cu UE şi statele membre pentru perioada imediat următoare. În context, partea estoniană a salutat progresele înregistrate de autorităţile de la Chişinău în avansarea procesului de încheiere a Acordului de Asociere  cu UE, inclusiv privind instituirea unei Zone de Comerţ Liber, Aprofundat şi Cuprinzător.

De asemenea, au fost aduse felicitări cu ocazia intrării în vigoare, la 28 aprilie 2014, a regimului liberalizat de vize pentru cetăţenii R. Moldova, fapt care demonstrează capacitatea ţării de a realiza cu succes angajamentele asumate în procesul de integrare europeană.

Potrivit MAEIE, oficialul moldovean a mulțumit Guvernului Estoniei pentru susţinere pe dimensiunea cooperării pentru dezvoltare.

În ceea ce priveşte agenda bilaterală, au fost examinate oportunităţile de extindere a cooperării în domenii sectoriale, creând premisele necesare pentru preluarea celor mai bune practici estoniene, în special în domeniul eGuvernării, competitivităţii produselor agricole, comerţ, atragerea investiţiilor. A fost discutată cooperarea dintre administraţia publică locală din Estonia şi R. Moldova şi importanța implementării proiectelor cu impact asupra comunităţilor locale.

În cadrul vizitei la Tallinn, viceministrul Iulian Groza a avut întrevederi şi cu conducerea Centrului pentru Parteneriatul Estic, a şcolii Diplomatice Estoniene şi Academiei de Guvernare Electronică. De asemenea, a fost anunţată lansarea unui nou proiect în domeniul Guvernării Deschise (Open Government), finanţat de Ministerul Afacerilor Externe al Estoniei. Totodată, directorul executiv al Academiei de Guvernare Electronică, Arvo Ott, a anunţat despre oferirea burselor de masterat pentru studenţii din R. Moldova, în domeniul IT, la Universitatea Tehnologică Tallinn.