Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-04-29/declara-iile-primmini-trilor-republicii-moldova-i-rom-niei-iurie-leanca-i-victor-ponta-in-cadrul-eve-34627.html
Data: Apr 29, 2014 (10:57)

Declarațiile Prim-miniștrilor Republicii Moldova și României, Iurie Leancă și Victor Ponta, în cadrul evenimentului „Fără vize peste Prut”

Declarațiile Prim-miniștrilor Republicii Moldova și României, Iurie Leancă și Victor Ponta, în cadrul evenimentului „Fără vize peste Prut”, care a avut loc pe 29 aprilie 2014 la Sculeni, raionul Ungheni

Prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă:

„Suntem într-o perioadă absolut deosebită pentru țara noastră. Începând cu ziua de ieri, un obiectiv important a devenit realitate. Cetățenii Republicii Moldova nu mai au nevoie de vize pentru a călători în Europa. Este o mare realizare a tuturor. Ea a fost posibilă datorită unei decizii istorice luată de colegii noștri din Uniunea Europeană. Noi am devenit mult mai liberi, noi am reușit să dărâmăm un zid care nu mai era vizibil, dar pe care-l resimțeam atunci când doream să comunicăm cu prietenii, partenerii, frații noștri de dincolo de Prut. Este o mare realizare a societății din Republica Moldova. Este o mare realizare a noastră, a tuturor. Bineînțeles că această realizare a fost posibilă datorită unei conlucrări nemaipomenite, fără precedent, cu partenerii și prietenii noștri europeni și, în mod special, cu prietenii noștri din România.

Ieri am fost la Atena, capitala Greciei, țară care deține președinția rotativă a Uniunii Europene. Am fost alături de tineri, studenți, liceeni, alături de cetățeni ai Republicii Moldova care nu și-au văzut rudele stabilite în Grecia de trei, patru, cinci, șapte ani. Și am fost martor la acest eveniment deosebit, extrem de emoționant, care ne-a permis să vedem ce înseamnă acest regim fără de vize, care nu e doar o chestie tehnică, dar este un eveniment care ne permite să  depășim durerea prin care au trecut mii, zeci de mii de familii din Republica Moldova, fiind separate de acest regim de vize.

Am urmărit acești tineri, care pentru prima dată au văzut o țară din Uniunea Europeană, au fost la leagănul democrației, au putut vedea o parte a civilizației mondiale. Au văzut exact ce înseamnă un alt standard de viață.

Ziua de ieri este foarte importantă și sunt convins că se va înscrie în istoria independenței Republicii Moldova. Ziua de ieri și vizita de astăzi a Prim-ministrului român Victor Ponta este o zi foarte importantă și pentru relația pe care o avem cu Bucureștiul. Vă spuneam că avem o conlucrare fără precedent cu Bucureștiul, o relație care vine să aducă multiple beneficii pentru cetățenii din Republica Moldova.

Vreau astăzi să adresez cuvinte de mulțumire pentru prietenii noștri din România, Domnului Victor Ponta, care a făcut posibil ca într-un an de când am venit în fruntea Guvernului pe care am onoarea să-l conduc, am realizat atâtea lucruri foarte concrete. Vreau să-i mulțumesc pentru decizia Guvernului de la București de a ne asista cu 20 de milioane de euro pentru reconstrucția grădinițelor din Republica Moldova. Din câte cunosc eu, și grădinița din satul Sculeni va beneficia de în jur de șase sute de mii de lei pentru ca copiii, viitorul nostru, să aibă condiții mult mai bune, mai decente.

Cu Victor Ponta am lansat la 27 august anul trecut gazoductul Iași – Ungheni. Astăzi vom survola un segment al acestui gazoduct. Dar sunt convins că cel târziu, în 27 august anul curent, gazele din România vor trece Prutul. Și în mod special, pentru început, locuitorii raionului Ungheni, inclusiv cei din Sculeni, vor beneficia de gaze din România și sunt convins, Domnule Prim-ministru, că la alte tarife, mult mai bune. Astfel, în practică, vom vedea ce înseamnă diversitate, ce înseamnă siguranță energetică.

Tot cu Domnul Ponta am convenit să reconstruim mai multe poduri care au fost de-a lungul anilor peste Prut, dar au fost distruse. Aceasta a fost soarta noastră vitregă. Inclusiv un pod, cel de-al doilea, va fi aici, la Ungheni. Astfel încât comunicarea să fie facilitată, ceea ce ne va contribui la crearea unor relații interumane mult mai bune. Ceea ce ne va permite să dezvoltăm relațiile economice între țările noastre, între raionul Ungheni și județul Iași.

Vreau să-i mulțumesc, la fel, Domnului Ponta pentru decizia pe care a luat-o, prin care a permis primăriilor, consiliilor județene din România, să ofere asistență primăriilor și consiliilor raionale din Republica Moldova. Iată doar câteva elemente extrem de precise și punctuale care vor avea și au deja efecte benefice directe asupra cetățenilor din Republica Moldova. În această zi, sigur că vreau să aduc mulțumiri și Președintelui României, Traian Băsescu, și membrilor Guvernului, parlamentarilor români pentru acest efort conjugat care ne-a permis să ajungem în aici.

Dar, suntem abia la mijloc de cale. Cu Domnul Prim-ministru Victor Ponta am reușit să identificăm un obiectiv extrem de important – unul, poate ambițios, dar, din punctul meu de vedere fezabil – ca în 2019, atunci când România va deține Președinția în Uniunea Europeană, să facem tot ce e posibil pentru ca  și Republica Moldova să devină țară cu drepturi depline a Uniunii Europene. Este un obiectiv care ne va motiva, un obiectiv care ne va angaja în acțiuni concrete acasă. Să ne axăm pe ceea ce contează pentru cetățeanul din Republica Moldova: pe reforma justiției, reforma Procuraturii, lupta împotriva corupției, îmbunătățirea condițiilor de viață, salarii mai bune, pensii mai decente. Și asta vom reuși, sunt convins, pentru că avem astfel de prieteni.

Sigur că vreau să le mulțumesc și colegilor mei din fostul Guvern, din actualul Guvern, celor care au muncit zi și noapte pentru ca aceste evenimente zi să devină posibile. Felicitări tuturor. Sunteți aici, chiar la frontiera de astăzi încă nu doar cu România, dar și cu Uniunea Europeană. Sper ca frontiera Uniunii Europene să putem în următorii patru, cinci, șase ani s-o extindem la Est de noi. Sunt convins că cei din Sculeni, de pe  malul stâng al Prutului, vor putea comunica mult mai ușor cu cei de pe malul drept al Prutului. Mulțumiri și felicitări tuturor!”

Prim-ministrul României, Victor Ponta:

„Bună ziua și bine v-am găsit! Vreau doar să vă mulțumesc pentru primire și vremea superbă. La București nu era așa de frumos ca aici. Un singur lucru vreau să vă spun - în urmă cu 12 ani, cei mai tineri prezenți aici încă nu se născuseră, și românii au putut să meargă în Europa fără vize.

Atunci noi ne-am bucurat așa cum vă bucurați și Dumneavoastră astăzi, dar n-am știut cât de mult ne va schimba viața acest lucru. Ce înseamnă pentru cei tineri să poată să viziteze Franța, Italia, Franța… Ce înseamnă pentru cei tineri să poată să meargă să studieze la un liceu, la o facultate, să își continue studiile în Europa. N-am știut atunci ce înseamnă din punct de vedere economic că vom putea, fiind membri ai Europei, să avem locuri de muncă, să avem salarii și pensii mai bune. Să avem drumuri mai bune, să avem un viitor sigur pentru familiile noastre și pentru noi în anii care urmează.

Cred că astăzi este un moment istoric. Este doar încă un pas al Moldovei spre Europa. Și vreau să vă spun să aveți încredere că toți pașii pe care îi veți face în continuare sunt spre binele nu, în mod special al generației actuale, ci în mod special al generației care vine, a tinerilor care astăzi știu mai puțin despre ce înseamnă Eutropa și cât bine poate însemna acest lucru.

Vreau să vă spun, în numele celor din partea cealaltă a Prutului, că am făcut bine atunci când ne-am gândit că nu trebuie să fim singuri, că trebuie să fim alături de ceilalți parteneri europeni. Vreau ca părinții copiilor de azi să fie convinși că fac bine, mergând cu Moldova spre Europa. Nu-mi doresc nimic mai mult decât ca ceea ce astăzi se poate trece fără fize, doar cu pașaport, să nu mai fie până în 2019 decât o graniță, să nu mai fie decât o parte a Europei, a unei Europe din care și Dumneavoastră, și copiii, și părinții, și familiile, și cei dragi să știe că pot trăi în siguranță, că pot avea salarii, pensii, școli și spitale mai bune, un viitor și o speranță pentru ei și pentru cei care vin după.

Nu vreau decât să vă felicit încă o dată. Să vă spun că este o datorie a Guvernului de la București să vă sprijine fără niciun fel de condiție sau gând ascuns, doar din ideea de a face împreună lucruri bune pentru cei care trăiesc pe cele două maluri ale Prutului. Pot să vă spun că vom fi întotdeauna alături de Dumneavoastră și că, dacă Dumnezeu vrea, o să mergem în continuare pe acest drum foarte bun.

Îl felicit pe Domnul Iurie Leancă, pe toți cei care au făcut acest lucru posibil, aici, în Moldova.  Să știți un lucru – când nu ești singur, întotdeauna e mai ușor să lupți, când ești singur e mai dificil și speranța dispare. Vreau să vă spun că nu sunteți singuri. Că ne aveți alături pe noi – cei din România, cei din Uniunea Europeană, și că împreună toate lucrurile dificile o să le trecem mai ușor.

Vreau să vă felicit pentru tot ce ați făcut și să dea Dumnezeu să ne vedem în momente bune, fără granițe, fără sârmă ghimpată, controale și fără toate lucrurile pe care cei tineri o să le uite foarte repede și o să se gândească că nu au existat niciodată.

Sunt foarte mândru că putem, alături de Iurie Leancă, să fim prezenți la acest moment istoric. Doresc generațiilor următoare să nu mai aibă niciodată nici frontiere, nici vize. Nimic care să-i despartă de România și de Europa.
Vă mulțumesc! Dumnezeu să fie cu noi!”