Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-04-24/sindicatele-insista-de-a-continua-majorarea-salariului-minim-p-na-la-egalarea-acestuia-cu-minimul-de-34594.html
Data: Apr 24, 2014 (12:21)

Sindicatele insistă de a continua majorarea salariului minim până la egalarea acestuia cu minimul de existență

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) insistă de a continua majorarea salariului minim, pe etape, până la egalarea acestuia cu minimul de existență, a declarat joi, 24 aprilie curent, Oleg Budza, președintele CNSM, în cadrul întrevederii cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional (FMI).

Liderul sindical a subliniat că cerința CNSM este de a majora la o primă etapă salariul minim de la 600 lei până la 1000 lei, iar ulterior până la valoarea minimului de existență. În prezent salariul minim acoperă doar 37% din minimul de existență.

”La capitolul salarizare în sfera bugetară este necesar de majorat salariile pentru cadrele didactice. Astfel, din anul 2011 nu au avut loc majorări pentru această categorie de salariați. Mai mult ca atât, în ramura educației se atestă un deficit de forță de muncă, iar tinerii specialiști nu doresc să se angajeze în acest sector din cauza salariilor reduse și sunt nevoiți să migreze peste hotare”, a menționat Budza.

Totodată, președintele CNSM a remarcat că un factor important în creșterea bunăstării populației este reducerea poverii fiscale și neimpozitarea unui venit minim ce ar permite fiecărei persoane să-și asigure existența.

Concomitent, sindicatele propun de a reduce cota de impozitare a venitului persoanelor fizice de la 18% la 17% și introducerea din anul 2015 a unei noi cote de impozitare în mărime de 25% din venitul impozabil ce depășește suma de 240 000 lei.

În același timp, sindicatele se expun împotriva unor intenții de a implementa în Republica Moldova un impozit unic pe venitul persoanelor fizice. Acest fapt va conduce la sporirea poverii fiscale pentru persoanele cu venituri mici și va scuti de impozit persoanele cu venituri mari.

De asemenea, în cadrul întrevederii cu FMI, Oleg Budza a evidențiat faptul că sindicatele se pronunță împotriva stabilirii unei taxe TV unice (de 20%) pentru toate mărfurile și serviciile. Astfel, în viziunea sindicatelor, urmează a aplica TVA diferit pentru variate tipuri de produse și servicii, în special pentru cele din coșul alimentar și serviciile de strictă necesitate.

La rândul său, şeful misiunii FMI, Max Alier, a relatat că este firesc ca cetățenii Republicii Moldova să-și dorească un salariu mai mare și condiții mai bune de trai, dar acest fapt trebuie să deruleze concomitent cu creșterea productivității. De aceea, este necesar de investit în capitalul uman din țară, dar și în infrastructură, pentru a putea atrage și investitorii străini.

”Cu regret, necesitățile Republicii Moldova depășesc cu mult resursele financiare disponibile în bugetul țării. Nu putem face promisiuni mari, ca ulterior acestea să nu le putem realiza. Însă, cerințele și aspirațiile sindicaliștilor sunt legitime. De aceea trebuie să mențineți dialogul cu Guvernul în această direcție”, a conchis Alier.

Reamintim că, ultima întrevedere a conducerii CNSM și a reprezentanților misiunii FMI a avut loc la 24 ianuarie curent, anunță
Centrul Informațional al Sindicatelor.