Trimite e-mail | Printeaza
Sanatate
24.04.2014

Iurie Leancă: Începând cu 1 iulie 2014, angajații din domeniul ocrotirii sănătății vor primi retribuții mărite cu 21%, salariul tarifar va crește de la 825 la 1000 de lei

Iurie Leancă: Începând cu 1 iulie 2014, angajații din domeniul ocrotirii sănătății vor primi retribuții mărite cu 21%, salariul tarifar va crește de la 825 la 1000 de lei

Premierul Iurie Leancă s-a întâlnit în această seară cu ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, și cu Ion Ababii, rector al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, pentru a discuta problemele din domeniu. Părțile au abordat în special lipsa cadrelor medicale și situația medicilor rezidenți.

Șeful Guvernului a cerut să fie puse în aplicare acțiunile de stimulare a tinerilor specialiști. În context, s-a menționat despre necesitatea achitării indemnizațiilor unice pentru medicii și farmaciștii care aleg să muncească în raioane, compensațiilor lunare pentru închirierea locuințelor sau oferirea caselor gratuite de către autoritățile locale.

Totodată, Iurie Leancă i-a solicitat rectorului să aplice mecanismul de obligare a proaspeților absolvenți, care sunt finanțați din bugetul de stat, să activeze în cadrul instituțiilor medico-sanitare publice, pentru o perioadă determinată după finalizarea studiilor.

Prim-ministrul le-a cerut celor doi interlocutori ca absolvenții USMF, inclusiv medicii rezidenți, să fie repartizați uniform în toate spitalele din țară.

Pentru a stimula medicii, Premierul a menționat că, începând cu 1 iulie 2014, angajații din domeniul ocrotirii sănătății vor primi retribuții mărite cu 21%, salariul tarifar va crește de la 825 la 1000 de lei.

Iurie Leancă i-a cerut ministrului Usatîi să pună în aplicare pârghiile legale pentru medicii rezidenți implicați în acordarea asistenței medicale, care indiferent de instituția în care activează, să beneficieze și de salariul lunar, și de bursa de studii.
 Ministrul Sănătății a spus că la nivel de asistență medicală primară au fost asigurate condiții de lucru pentru 400 de medici de familie, mai ales în centrele raionale și în sate.

În Republica Moldova activează 47 500 de lucrători medicali și ar mai fi nevoie de 1 500 de medici, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus