Trimite e-mail | Printeaza
Politic
23.04.2014

Întrevederea ministrului Natalia Gherman cu omologul italian, Federica Mogherini

Întrevederea ministrului Natalia Gherman cu omologul italian, Federica Mogherini

Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, a avut astăzi, 23 aprilie 2014, în cadrul vizitei de lucru la Roma, o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe al Italiei, Federica Mogherini.

Agenda discuţiilor a inclus subiecte privind relaţiile bilaterale, precum şi coordonarea priorităţilor de cooperare pe dimensiunea integrării europene în cadrul Preşedinţiei Italiei la Consiliul UE de la 1 iulie 2014. În special, ministrul Natalia Gherman a adus mulţumiri părţii italiene pentru susţinerea şi asistenţa oferită până acum Guvernului şi cetăţenilor R. Moldova.

Potrivit MAEIE, Federica Mogherini a salutat reformele realizate de către R. Moldova în procesul de integrare europeană, Italia susţinând fiecare etapă a procesului decizional al UE. “Sunt foarte bucuroasă că cetăţenii R. Moldova vor putea călători fără vize în UE, inclusiv în Italia, începând cu săptămâna viitoare”, a declarat şefa diplomaţiei italiene. În context, ministrul italian a asigurat că va continua să susţină R. Moldova pe parcursul preşedinţiei la Consiliul UE, în domenii precum consolidarea cooperării economice, politica de apărare şi securitate comună şi în procesul de apropiere de UE.

În ceea ce priveşte agenda bilaterală, cei doi miniştri au convenit că vor depune efort comun în vederea consolidării cooperării sectoriale, în special în domeniul agriculturii, securităţii alimentare (conform prevederilor DCFTA), precum şi extinderea schemelor de migraţie circulară pentru grupuri profesionale distincte.

De asemenea, a fost realizat un schimb de opinii privind ultimele evoluţii în regiune, precum şi în soluţionarea conflictului transnistrean.

La finalul întrevederii, ministrul Natalia Gherman a reiterat invitaţia prim-ministrului Matteo Renzi şi ministrului Federica Mogherini de a efectua o vizită în R. Moldova în toamna acestui an.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus