Trimite e-mail | Printeaza
Politic
23.04.2014

Declaraţiile Prim-ministrului Iurie Leancă și ale miniștrilor Afacerilor Externe din Franța și Germania, Laurent Fabius și Frank-Walter Steinmeier

Declaraţiile Prim-ministrului Iurie Leancă și ale miniștrilor Afacerilor Externe din Franța și Germania, Laurent Fabius și Frank-Walter Steinmeier

Prim-ministrul Iurie Leancă:
Îmi face o deosebită plăcere să-i salut la Chișinău pe Frank-Walter Steinmeier, ministrul de Externe al Germaniei  şi pe Laurent Fabius, ministrul de Externe al Franței, cu ocazia vizitei pe care o efectuează astăzi în Republica Moldova.

Vizita domnilor miniștri este deosebită prin faptul că țara noastră a fost aleasă drept destinație a primei vizite comune efectuate de șefii diplomației franceze și germane într-o perioadă determinantă pentru viitorul Republicii Moldova.

Simbolismul acestei vizite este accentuat și de rolul central jucat de tandemul franco-german în construcția și dezvoltarea Uniunii Europene, dar şi de faptul că are loc în preajma zilei de 28 aprilie, când cetăţenii Republicii Moldova vor putea călători fără vize în Uniunea Europeană.

Prezența miniștrilor Laurent Fabius şi Frank-Walter Steinmeier la Chișinău reprezintă o reconfirmare a susţinerii pe care o acordă UE agendei europene şi transformărilor pe care le întreprinde Guvernul de la Chişinău.

Este un mesaj de încurajare, dar şi un îndemn să continuăm modernizarea țării prin realizarea obiectivului nostru de integrare europeană.

Am convenit să extindem cooperarea bilaterală pe care o avem cu ambele țări, având drept punct de reper transpunerea în viaţă a prevederilor Acordului de Asociere şi celui de Liber Schimb.

De rând cu eliminarea vizelor europene pentru cetăţenii Republicii Moldova, semnarea Acordului de Asociere şi de Liber Schimb şi aplicarea corectă a prevederilor va schimba în bine viaţa oamenilor, va aduce mai multă siguranţă şi stabilitate pentru Republica Moldova, dar şi pentru regiune în întregime.

Bineînţeles că am discutat și situația din regiune, reiterând susţinerea deplină de către Republica Moldova a eforturilor comunităţii internaţionale, a Berlinului şi Parisului, a Bruxellesului în întregime, eforturi orientate spre păstrarea şi consolidarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, dar şi rezolvarea crizei exclusiv pe căile unui dialog paşnic.

Şi acum sunt convins că asteptaţi discursurile miniştrilor de Externe, aşa că Vă ofer, domnilor miniştri, cuvântul. 

Ministrul Afacerilor Externe al Franței, Laurent Fabius:

„Vizita mea și a ministrului Afacerilor Externe al Germaniei, domnul Steinmeier, este un semnal de prietenie și de susținere pentru cetățenii și Guvernul Republicii Moldova. Am avut împreună cu colegul meu, domnul Steinmeier, un dialog constructiv cu Prim-ministrul Iurie Leancă, cu conducătorii partidelor care fac parte din coaliția de guvernare, precum și cu conducătorii Partidului Comuniștilor.

Republica Moldova a parafat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și urmează să-l semneze, până la sfârșitul lunii iunie. Acest Acord prevede crearea Zonei de Liber Schimb între Republica Moldova și Uniunea Europeană. Progresele realizate în acest sens s-au făcut remarcate. Prin această vizită comună, cele mai importante ţări din punct de vedere economic ale Uniunii Europene, care sunt cea de-a patra și a cincea puteri economice ale Uniunii Europene, ne-am dorit prin această vizită să mărturisim susținerea pentru acest proiect și față de eforturile Moldovei în realizarea reformelor.

Considerăm că există opotrunități majore care vor fi oferite Moldovei pe parcursul acestui an, în cadrul Parteneriatului Estic. Consider că grație eliminării vizelor de scurtă ședere, eveniment care se va produce săptămâna viitoare, cetățenii moldoveni vor putea profita de posibilitatea de a călători liber în Uniunea Europeană.

După semnarea și aplicarea Acordului, Moldova va beneficia de o susținere tehnică și financiară din partea Uniunii Europene, pentru aplicarea reformelor necesare. Scopul asocierii este de a susține efortul de modernizare al Republicii Moldova. Acordul de Liber Schimb va oferi Republicii Moldova un acces mai bun către piața europeană și va contribui la creșterea atractivității economice și a numărului de locuri de muncă la nivel local.
Vreau să închei printr-o remarcă - știm bine că relațiile cu Rusia sunt într-o perioadă dificilă, după anexarea Crimeii, acțiune pe care o condamnăm. Este în interesul tuturor ca această criză să fie depășită prin dialog. Nu vrem să construim noi bariere pe continent. Din contra, vrem să apropiem Moldova de Uniunea Europeană. Și în același timp, vrem ca aceste relații să fie excelente și cu Rusia. Franța susține deplin  integritatea teritorială a Republicii Moldova și optează pentru soluționarea conflictului transnistrean prin negocieri. Mulțumesc Prim-ministrului pentru întrevedere!

Ministrul Afacerilor Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier:

Dle Prim-ministru,
vă mulțumesc foarte mult pentru această ospitalitate și vă mulțumesc foarte mult că am avut ocazia, cu câteva zile în urmă, să ne întâlnim la Berlin și în felul acesta am putut continua discuțiile pe care le-am început la Berlin, astăzi, aici la dumneavoastră. Colegul Fabius  și eu ne bucurăm să fim aici și un lucru deosebit, considerăm că venim într-un moment corect, important, în  care întreaga regiune este cuprinsă de nesiguranță din cauza conflictului din Ucraina. Înainte de a ajunge la subiectul Ucrainei, vreau să vă spun că astăzi, și în discuția pe care am purtat-o câteva zile în urmă la Berlin, am ajuns la lucruri demne de a recunoaște ceea ce face Republica Moldova și ce a atins R. Moldova  în cadrul Acordului de Asociere și eu sunt sigur că oamenii din Republica Moldova în câteva zile vor simți acest lucru, când va intra în vigoare decizia privind liberalizarea regimului de vize și moldovenii vor putea să meargă în UE fără a avea viză pentru aceasta, fără obstacole birocratice.

Acesta este un progres important și ținând cont de aceasta au fost salutate eforturile depuse. Ne bucură mai ales să încurajăm relațiile între oamenii tineri și să nu ne oprim doar la liberalizarea regimului de vize, ci împreună cu Organizația de tineret germano-franceză vom contribui, știind din experiența acestei organizații cât de importantă a fost pentru dezvoltarea acestor țări colaborarea dintre tineri. De aceea, dacă am putea să transpunem ceva din experiența noastră în acest domeniu în Republica Moldova, ne-am bucura foarte mult.

Sigur că încurajăm toată munca depusă în privința reformelor  și vă încurajăm  să le continuați, mai ales în combaterea corupției. Am atins această temă în discuția noastră de astăzi și în acest sens aveți asigurată susținerea țărilor UE. Ceea ce a menționat dl. Fabius  în privința Acordului de Asociere că merge bine, vom încerca să înlăturăm ultimele obstacole în calea noastră pentru a putea semna în liniște acest acord, dar nu putem să evităm să discutăm despre Ucraina, pentru că urmărim cu multă neliniște ceea ce se întâmplă în Ucraina și dl. Fabius și eu avem și un al doilea mesaj astăzi – R. Moldova poate să aibă încredere în parteneriatul cu Europa și de aici pornesc și alte câteva mesaje – Parteneriatul nostru Estic nu este îndreptat contra cuiva, nu este îndreptat nici împortiva Ucrainei,  nici a Moldovei sau a Georgiei. Parteneriatul acesta înseamnă cooperare, nu înseamnă confruntare. Și această cooperare este în interesul tuturor participanților,  al tuturor celor interesați și este în interesul nostru.

Bineînțeles că ușa spre UE nu este închisă, dar Parteneriatul de Est, și asta le-am spus și partenerilor ruși,  nu reprezintă o politică împotriva Rusiei. Conflictul din Ucraina poate fi rezolvat doar prin diplomație și dialog, noi acum urmărim cu interes să se îndeplinească angajamentele luate în Acordul de la Geneva și am contactat reprezentanții de la OSCE trebuie să vedem cum putem să implementăm, cum putem să relansăm și să susținem Ucraina în acest sens, dar un lucru este sigur –vedem că în fiecare zi care trece sunt ocupate tot mai multe clădiri publice și acest lucru îngreunează, de fapt, tot mai mult rezolvarea conflictului.

De aceea, facem apel către Moscova ca să întreprindă tot ce este posibil ca să nu se mai verse sânge și să nu existe luptele acestea fără sens. Germania și Franța s-au pronunțat contra împărțirii teritoriului Ucrainei și, în acest sens, vreau să vă asigurăm că Franța și Germania  vor încerca cu tot ce le stă în putere să împiedice separarea teritorială.

Vă mulțumesc pentru atenție.”

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus