Trimite e-mail | Printeaza
Economie
22.04.2014

În perioada 22-30 aprilie, experţii Fondului Monetar Internaţional vor examina politicile macroeconomice ale R.Moldova şi vor purta discuţii cu autorităţile şi reprezentanţii mediului de afaceri

În perioada 22-30 aprilie, experţii  Fondului Monetar Internaţional vor examina politicile macroeconomice ale R.Moldova şi vor purta discuţii cu autorităţile şi reprezentanţii mediului de afaceri

Prim-ministrul Iurie Leancă a avut o întrevedere cu membrii echipei de experţi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI) condusă de Max Alier. Subiectele principale au vizat prognozele privind evoluţiile macroeconomice în anul 2014, perspectivele bugetare, situaţia în sistemul bancar şi reformele structurale promovate în diverse domenii. De asemenea, părţile au făcut un schimb de opinii privind ultimile evoluţii din regiune.

Premierul a făcut o trecere în revistă a acţiunilor întreprinse de Guvernul de la Chişinău pentru asigurarea stabilităţii şi transparenţei sectorului financiar. Iurie Leancă a declarat că autoritățile din Moldova vor avea şi în continuare o abordare prudentă față de politicile financiar-economice, înclusiv în contextul evoluţiilor regionale care ar putea afecta situaţia din Republica Moldova.

Max Alier a informat despre obiectivele actualei Misiuni a FMI. Potrivit oficialului, în perioada 22-30 aprilie, experţii vor examina politicile macroeconomice ale Republicii Moldova şi vor purta discuţii cu autorităţile şi reprezentanţii mediului de afaceri, în contextul consultărilor periodice de supraveghere şi a monitorizării post-program. Monitorizarea post-program este un proces care vizează toate statele-membre după expirarea programelor susţinute de FMI. Monitorizarea aprofundată are ca scop asigurarea viabilităţii cadrului economic al ţării şi alertarea timpurie cu privire la capacitatea statului de a rambursa datoria faţă de FMI.

Ultima dată, o Misiune a FMI s-a aflat în Republica Moldova, la sfârșitul lunii ianuarie. Iar ultimul program de asistenţă al FMI pentru Republica Moldova a fost finalizat în aprilie 2013, prin care Republica Moldova a beneficiat de asistenţă financiară în valoare de aproximativ 566 de milioane de dolari, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

La întrevedere au mai participat Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăz, ministrul Finanţelor, Anatol Arapu, ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga, Secretarul general al Guvernului, Victor Bodiu şi Guvernatorul BNM, Dorin Drăguţan.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus