Trimite e-mail | Printeaza
Politic
17.04.2014

Senatorul John McCain: „Republica Moldova poate conta pe sprijinul SUA”

Senatorul John McCain: „Republica Moldova poate conta pe sprijinul SUA”

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a avut astăzi, 17 aprilie a.c., la Reședința de stat, o întrevedere cu senatorii americani John McCain, John Hoeven, John Barrasso și Ron Johnson, aflați în vizită în țara noastră.

Șeful statului a salutat prezența la Chișinău a legislatorilor americani, subliniind că dezvoltarea dialogului strategic moldo-american reprezintă o prioritate a politicii externe a Republicii Moldova. Nicolae Timofti a reiterat atașamentul autorităților de la Chișinău față de valorile unei societăți libere și democratice.

În cadrul întrevederii, președintele Nicolae Timofti și-a exprimat îngrijorarea față de climatul de insecuritate instalat în regiune în urma evoluțiilor din Ucraina.

Șeful statului s-a referit în context la situația din raioanele de est ale Republicii Moldova: „Formatul actual de negocieri în formatul 5+2 pentru reglementarea conflictului transnistrean s-a dovedit ineficient. Cred că este oportun să examinăm posibilitatea de a modifica acest mecanism cu scopul de a eficientiza tratativele”, a spus Nicolae Timofti.

Senatorul republican John McCain a declarat că Statele Unite ale Americii vor întreprinde acțiunile necesare pentru a asigura suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova și libertățile cetățenilor.

„Republica Moldova poate conta pe sprijinul SUA. Senatul american va promova legi prin care să diversifice și să intensifice ajutorul acordat Republicii Moldova pentru consolidarea instituțiilor democratice, promovarea libertății presei și ridicarea nivelului de trai al populației”, a spus John McCain.

John McCain a salutat aspirațiile de integrare europeană ale Republicii Moldova, subliniind că fiecare stat are dreptul suveran de a-și decide viitorul.

Senatorul John Hoeven a relevat importanța combaterii corupției și asigurării unui cadru legal bine definit și corect pentru desfășurarea afacerilor și atragerea investitorilor străini.

Senatorul Ron Johnson a încurajat acțiunile autorităților de la Chișinău în vederea asigurării securității energetice a țării. „SUA vor oferi gaz lichefiat statelor din această regiune pentru a reduce dependența acestora față de furnizorii de energie din Est”, a menționat senatorul John Barrasso.

În finalul întrevederii, președintele Nicolae Timofti s-a arătat satisfăcut că a găsit înțelegere la partenerii americani cu privire la toate temele de interes ale Republicii Moldova, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus