Trimite e-mail | Printeaza
Politic
17.04.2014

Parlamentul European recunoaşte perspectiva R. Moldova de a deveni membru al UE

Parlamentul European recunoaşte perspectiva R. Moldova de a deveni membru al UE

MAEIE salută decizia Parlamentul European de a susţine perspectiva europeană a Republicii Moldova, având în vedere prevederile articolului 49 al Tratatului UE, potrivit căruia orice ţară europeană poate deveni membru al Uniunii Europene. 

Decizia respectivă a fost menţionată în textul Rezoluţiei Parlamentului European dedicată ţărilor Parteneriatului Estic, în special Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei, care a fost adoptată astăzi, în cadrul ultimei sesiuni a actualei legislaturi.

De asemenea, Parlamentul European a salutat anularea vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova şi a subliniat importanţa semnării, cât mai curând posibil, a Acordului de Asociere RM-UE, exprimându-şi, în acelaşi timp, acceptul pentru punerea în aplicare provizorie a Acordului ulterior semnării.

Totodată, Parlamentul European face apel ca imediat după semnarea Acordului de Asociere să se purceadă la ratificarea completă a acestuia, până la finalizarea mandatului actualei Comisii Europene. În acelaşi timp, Parlamentul European a pledat pentru un dialog deschis şi sincer cu Federaţia Rusă în vederea dezvoltării unei sinergii care ar fi în beneficiul ţărilor Parteneriatului Estic.

Parlamentul European a reconfirmat sprijinul pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova şi a calificat drept o acţiune iresponsabilă adresarea regiunii transnistrene către Federaţia Rusa privind recunoaşterea acesteia în calitate de stat independent. În context, Parlamentul European a făcut apel la reluarea negocierilor în formatul 5+2.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus