Trimite e-mail | Printeaza
Economie
17.04.2014

Miniștrii Transporturilor din Moldova, România și Ucraina au aprobat traseul Autostrăzii Inelare a Mării Negre pe teritoriul celor trei state

Miniștrii Transporturilor din Moldova, România și Ucraina au aprobat traseul Autostrăzii Inelare a Mării Negre pe teritoriul celor trei state

Miniștrii Transporturilor din Republica Moldova, România și Ucraina au agreat traseul Autostrăzii Inelare a Mării Negre pe teritoriul celor trei state. Discuțiile finale pe acest subiect au avut loc pe 16 aprilie a.c. la Sofia, în cadul Reuniunii miniştrilor Transporturilor din statele membre ale Organizaţiei Cooperării Economice la Marea Neagră (OCEMN), la care Moldova este reprezentată de ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Vasile Botnari.
 
Conform Declarației comune a miniștrilor Transporturilor din Moldova, România și Ucraina, ruta viitoarei Autostrăzi Inelare a Mării Negre (AIMN) va avea două direcții: de la Odesa spre București prin Chișinău – Ungheni și respectiv de la Odesa spre București prin Reni - Giurgiuleşti – Galați. "Traseul a fost elaborat în așa mod ca să servească nevoilor reale de transport ale celor trei state. Din perspectiva europeană, includerea Chişinăului în acest parcurs va permite conectarea Republicii Moldova la un flux important de transport pe principalele axe comunitare,", a declarat în cadrul discuțiilor Vasile Botnari.
 
De asemenea, la Sofia a fost semnată Declarația Miniștrilor Transporturilor care promovează dezvoltarea transportului "verde" în țările membre ale OCEMN.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, la reuniunea din Sofia mai participă secretarul general OCEMN, Victor Ţvircun, şi secretarul general TRACECA (Coridorul de Transport Europa-Caucaz-Asia), Eduard Biriucov, ambii fiind originari din Republica Moldova.

 
Evenimentul constituie un bun prilej pentru discutarea subiectelor de interes comun, în ceea ce priveşte regiunea OCEMN, precum şi pentru a reconfirma determinarea de a lucra de comun acord pentru o dezvoltare durabilă a transportului din regiunea dată.
 
OCEMN este cea mai veche formă de cooperare în regiunea Mării Negre. Bazele ei au fost puse în 1992, când liderii a 11 state - Turcia, România, Bulgaria, Federaţia Rusă, Ucraina, Republica Moldova, Albania, Georgia, Azerbaijan, Armenia şi Grecia au semnat, la Istanbul, "Declaraţia de la Bosfor".

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus