Trimite e-mail | Printeaza
Politic
17.04.2014

Igor Corman: integrarea europeană și dezvoltarea cooperării cu partenerii tradiționali din Est sunt de o importanță vitală pentru Republica Moldova

Igor Corman: integrarea europeană și dezvoltarea cooperării cu partenerii tradiționali din Est sunt de o importanță vitală pentru Republica Moldova

Președintele Parlamentului Igor Corman optează pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și dezvoltarea cooperării cu partenerii tradiționali din Est atât pe dimensiunea bilaterală, cât și în cadrul CSI. Declarația a fost făcută astăzi, la Sankt Petersburg, de către șeful Legislativului în cadrul întrevederilor cu Președintele Dumei de Stat a Federației Ruse, Serghei Narîșkin și Președintele Consiliului Adunării Federale a Federației Ruse, Președinte al Consiliului Adunării Interparlamentare a CSI, Valentina Matvienko.

În cadrul întrevederilor cu cei doi oficiali ruși au fost abordate mai multe subiecte care vizează situația din regiune și prioritățile agendei bilaterale. În contextul discuțiilor despre criza din regiune, Igor Corman a pledat pentru stabilizarea situației, evitarea confruntării și prevenirea extinderii separatismului.

Șeful Legislativului s-a referit și la evoluțiile în reglementarea conflictului transnistrean având în vedere apelul recent al așa-zisului soviet suprem de la Tiraspol către autoritățile Federației Ruse privind recunoașterea independenței autoproclamatei republici nistrene și acceptarea sa în componența Rusiei. Președintele Dumei de Stat a Federației Ruse, Serghei Narîșkin a reconfirmat poziția Federației Ruse privind soluţionarea acestuia în baza respectării suveranităţii și integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. 

Cât privește agenda bilaterală, Președintele Parlamentului a accentuat importanța examinării subiectelor de ordin economic și comercial pe platforma Comisiei interguvernamentale de colaborare economică între Republica Moldova și Federația Rusă și a subliniat necesitatea soluționării problemei exportului vinurilor moldovenești pe piața rusă.

De asemenea, șeful Legislativului a exprimat deschiderea părții moldovenești pentru organizarea consultărilor pe marginea textului Acordului de Liber Schimb și Comerț Aprofundat între Republica Moldova și Uniunea Europeană, care va fi semnat în viitorul apropiat.

Părțile au convenit asupra dinamizării cooperării la nivelul grupurilor de prietenie și a Comisiei interparlamentare de colaborare dintre Parlamentul Republicii Moldova și Adunarea Federală a Federației Ruse.

Potrivit unui comunicat de presă al legislativului, tot astăzi, Igor Corman va participa la Consiliul Adunării Interparlamentare a CSI și va mai avea o întrevedere cu Anatolii Rubinov, Preşedintele Consiliului Republicii al Adunării Naţionale a Republicii Belarus.

Președintele Parlamentului, însoţit de o delegaţie din care fac parte deputaţii Chiril Lucinschi, Violeta Ivanov şi Petru Vlah participă, în perioada 17-18 aprilie curent, la lucrările Adunării Interparlamentare a CSI, care se desfășoară la Sankt Petersburg.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus