Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-04-16/europarlamentarii-marinescu-macovei-i-preda-au-cerut-in-plenul-pe-protejarea-republicii-moldova-34482.html
Data: Apr 16, 2014 (18:12)

Europarlamentarii Marinescu, Macovei și Preda au cerut în plenul PE protejarea Republicii Moldova

Europarlamentarii Marian-Jean Marinescu, Monica Macovei și Cristian Preda, din grupul PPE, au solicitat miercuri, în plenul Parlamentului European, protejarea Republicii Moldova de către Uniunea Europeană, argumentând că aspirațiile europene ale acestei țări pot fi puse în pericol de criza existentă în Ucraina, respectiv de comportamentul Federației Ruse.

"Ce se întâmplă în Ucraina este inacceptabil. Un stat suveran este agresat din interior și din exterior pierde împotriva tuturor regulilor internaționale în teritoriu. Federația Rusă profită de situația economică și de dorința legitimă a Uniunii Europene de a nu exista conflicte armate și acționează fără ezitare în afara oricăror reguli și tratate internaționale. Nu putem să acceptăm anexarea Crimeii. Declarațiile care spun că este un fapt împlinit nu ajută la rezolvarea situației din zonă", a afirmat democrat-liberalul Marian-Jean Marinescu, cu prilejul unei dezbateri în plenul PE consacrate crizei din Ucraina.

Potrivit acestuia, Republica Moldova a dat dovadă de multă voință, rezistă presiunilor și a făcut pași importanți în parcursul său european.

"Nu putem accepta ca Moldova să fie supusă, fără voința ei, unei pierderi de teritoriu. Uniunea Europeană trebuie să sprijine Ucraina. Este nevoie de poziții și măsuri ferme. Sancțiunile aplicate până acum nu au adus efectele așteptate. Sunt necesare sancțiuni economice care să conteze. Gazul este necesar beneficiarului, dar și producătorul are nevoie să vândă. Sancțiunile pot crea probleme pe termen scurt pentru statele membre, dar ele sunt absolut necesare dacă dorim să evităm pe termen lung consecințe mult mai grave. Federația Rusă trebuie oprită din aceste acțiuni îndreptate împotriva unui stat suveran și care pun în pericol pacea întregii Europe", a argumentat Marinescu.

Monica Macovei, președinte al Comisiei de cooperare parlamentară UE-Republica Moldova, consideră că singura modalitate de a proteja Republica Moldova "de agresiunea sovietică și de agresiunea organizată și planificată de Vladimir Putin" este aducerea acestei țări cât mai aproape de Uniunea Europeană.

"Trebuie să putem găsi un mecanism special de integrare, un mecanism special prin care să integrăm Republica Moldova — discutăm, probabil, și de Georgia și Ucraina—, deci un mecanism special pentru a o integra în Uniunea Europeană cu tot felul de condiționalități ca să-și continue reformele pe care trebuie să le ducă până la capăt. Dar suntem într-un moment de criză politică și răspunsul trebuie să fie un răspuns de criză. Și singurul mod de a proteja Republica Moldova este de a o aduce în Uniunea Europeană", a afirmat Monica Macovei în plenul PE.

Ea a susținut că, "în Republica Moldova, Rusia a procedat exact la fel ca și în Georgia — încearcă să rupă bucăți din teritoriu". "Dau exemplu referendumul ilegal din februarie 2014 din Găgăuzia, la fel Transnistria unde iarăși astăzi se încearcă aprofundarea ruperii Transnistriei din Republica Moldova. Aș vrea să readuc aminte pentru toată lumea ce spunea Putin în 2011 și anume că cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului XX a fost dispariția Uniunii Sovietice. (...) Deci astăzi vorbim de Uniunea Sovietică și de Putin, ofițer KGB, care încearcă să refacă Uniunea Sovietică prin sânge, teroare și genocid", a afirmat eurodeputata PDL.

Europarlamentarul PMP Cristian Preda a dorit să precizeze că, în aceeași zi cu dezbaterea PE, pe site-ul Comisiei Europene Rusia figura ca "partener strategic".

"Una din ariile de cooperare în cadrul parteneriatului pentru modernizare, cum se numește foarte pretențios această relație, se numește libertate, securitate și justiție. Mă întreb, domnilor colegi, ce legătură are Putin cu libertatea, cu securitatea și cu justiția. Parteneriatul cu Rusia trebuie abandonat. Dacă nu vrem să rămânem pentru generațiile viitoare ca niște cerșetori de gaze, trebuie să inițiem o politică de fermitate, bazată pe sancțiuni și pe delimitarea de Putin. Nu cooperarea cu Vladimir Putin ne poate salva. Următoarea victimă e Moldova, mai precis partea estică a Republicii Moldova, Transnistria. Mai e timp să acționăm", a subliniat Cristian Preda.

Parlamentul European reunit la Strasbourg a găzduit miercuri ultima dezbatere asupra crizei din Ucraina, înainte de alegerile europene din luna mai. Dezbaterea, intitulată 'Presiunea exercitată de Rusia asupra țărilor din Parteneriatul estic și în special destabilizarea Ucrainei de est", a avut loc în prezența comisarului european pentru extindere și politică de vecinătate, Stefan Füle, și a vizat cele mai recente evoluții din Ucraina, concentrându-se pe presiunile și acțiunile Rusiei în estul Ucrainei.

Dezbaterea s-a desfășurat înaintea reuniunii de joi (17 aprilie), de la Geneva, între Ucraina, Uniunea Europeană, Statele Unite și Rusia, dată la care Parlamentul European va adopta și o rezoluție pe tema situației din Ucraina, scrie Agerpres.