Trimite e-mail | Printeaza
Politic
16.04.2014

Declaraţia Guvernului Republicii Moldova cu privire la adresarea regiunii transnistrene către Federaţia Rusă

Declaraţia Guvernului Republicii Moldova cu privire la adresarea regiunii transnistrene către Federaţia Rusă

Astăzi, aşa-zisul „soviet suprem” al regiunii transnistrene a aprobat o adresare către autorităţile centrale ale Federaţiei Ruse privind recunoaşterea regiunii în calitate de stat independent cu intrarea/încorporarea ulterioară a acesteia în componenţa Federaţiei Ruse.

Adresarea este nimic altceva decât o sfidare directă la adresa procesului de reglementare a conflictului transnistrean, la adresa integrității teritoriale a Republicii Moldova. Prin astfel de adresare, Tiraspolul ignoră o realitate obiectivă – și anume faptul că regiunea transnistreană este recunoscută drept parte componentă a Republicii Moldova de toţi actorii internaţionali care participă la procesul de negocieri în formatul „5+2”. Pseudo-referendumul organizat în regiunea transnistreană în septembrie 2006 nu a fost recunoscut de comunitatea internaţională şi nu poate fi considerat drept un exerciţiu de exprimare a voinţei populaţiei din regiune.  Astfel, acest demers al așa-zisului „soviet suprem” reprezintă o acţiune unilaterală şi, categoric, contraproductivă.

Singura cale de identificare a unei soluţii finale şi viabile pentru conflictul transnistrean este continuarea dialogului politic, fără precondiţii, în cadrul tuturor mecanismelor existente de negocieri. Guvernul rămâne deschis și interesat pentru un astfel de dialog. Cheamăm partenerii internaţionali să întreprindă eforturi coordonate în vederea avansării procesului de reglementare a conflictului prin elaborarea unui statut special pentru regiunea transnistreană, bazat pe principiile suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.  Și în mod special, facem un apel către partenerii noștri din Federația Rusă să vină cu o reacție promptă, în deplină conformitate cu normele și principiile dreptului internațional.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus