Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
15.04.2014

Au fost aprobate chestionarul, logoul și sloganul pentru Recensământul populației și al locuințelor din Republica Moldova

Au fost aprobate chestionarul, logoul și sloganul pentru Recensământul populației și al locuințelor din Republica Moldova

Prim-ministrul Iurie Leancă a prezidat astăzi ședința Comisiei Naționale pentru Recensământul Populației și al Locuințelor, în cadrul căreia a fost aprobat definitiv chestionarul și s-a decis ca începând de mâine, 16 aprilie, să fie lansată o campanie de informare cu privire la cartografierea populației și a locuințelor. În context, au fost  aprobate logoul și sloganul acestui recensământ.

Astfel, numărătoarea populației și a locuințelor va avea drept simbol hora moldovenească, prin care oamenii vor fi îndemnați să participe la acest exercițiu, iar sloganul va fi „Numără-te printre cei care contează".

Cartografierea populației și a locuințelor își propune să obțină  date despre numărul populaţiei, repartizarea ei teritorială, caracteristicile demografice, etno-culturale, educaţionale şi economice, fondul de locuinţe şi clădiri de locuit, și să evalueze condiţiile de trai ale oamenilor. Acest exercițiu va curprinde și cele mai mici localități din țară. Desfășurarea recensământulului este stabilită pentru perioada 12-25 mai 2014.

Informația din chestionar va fi confidențială, iar la colectarea datelor vor fi implicați peste 11 mii de recenzori, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

Unităţile de observare vor fi persoana, gospodăria casnică, locuinţa, clădirea. La recensămîntul din 2014 se vor colecta în premieră informaţii despre unităţile de locuit şi spaţiile colective de locuit. Organul central de specialitate responsabil de asigurarea metodologică, organizarea şi efectuarea recensământului, prelucrarea datelor obţinute, generalizarea şi diseminarea rezultatelor este Biroul Naţional de Statistică.

Ultimul recensământ al populației din țara noastră a fost realizat în anul 2004. Reprezentantul Fondului ONU pentru Populație, Boris Gâlcă, prezent la ședința de astăzi, a precizat că la actuala cartografiere s-a lucrat intens și va fi mult mai calitativă decât cea de acum zece ani. Acesta a declarat că Republica Moldova este prima țară din spațiul ex-sovietic care realizează un asemenea recensământ, când se va număra nu doar populația, ci și locuințele, așa cum se face și în Uniunea Europeană.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus