Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-04-14/valeriu-zgonea-rom-nia-crede-in-proiectul-european-al-republicii-moldova-34422.html
Data: Apr 14, 2014 (12:05)

Valeriu Zgonea: România crede în proiectul european al Republicii Moldova

România crede în proiectul european al Republicii Moldova și este de părere că aceasta a ales drumul corect, a declarat luni, la Chișinău, președintele Camerei Deputaților,Valeriu Zgonea, în cadrul unei conferințe de presă comune cu președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Corman, și cu cel al Camerei Deputaților din Cehia, Jan Hamacek.

Valeriu Zgonea a salutat progresele înregistrate de Republica Moldova pe calea integrării europene, menționând în special finalizarea negocierilor pentru Acordul de asociere, care îl va cuprinde și pe cel de liber schimb și care urmează să fie semnat în curând, precum și finalizarea procedurilor privind abrogarea regimului de vize pentru cetățenii moldoveni, decizie ce ar urma să intre în vigoare peste două săptămâni. 'Este un semnal care se va regăsi în creșterea bunăstării, este un pas important pentru economie, pentru bunurile și servicii pe care le vinde Republica Moldova către UE, pentru circulația forței de muncă. Este un mesaj că marea familie europeană crede în proiectul dumneavoastră', a declarat președintele Camerei Deputaților.

El a arătat că România a sprijinit întotdeauna parcursul european al Republicii Moldova și că realizările Chișinăului se datorează și eforturilor depuse de București. 'Acolo unde doriți ajutor din partea guvernului României, a Parlamentului, noi întotdeauna vă vom acorda această experiență și acest suport', a declarat Zgonea.

Totodată, el s-a referit și la proiectele bilaterale româno-moldave, menționând că Guvernul a decis acordarea a 20 de milioane de euro pentru modernizarea grădinițelor din Republica Moldova, că în curând va fi finalizat gazoductul Iași-Ungheni și că vor începe lucrări pentru interconectarea liniilor electrice. Zgonea a accentuat că aceste proiecte vor spori și atractivitatea Republicii Moldova pentru investitorii străini.

Valeriu Zgonea a îndemnat clasa politică de la Chișinău să fie unită și consecventă în privința proiectului european al Republicii Moldova. 'Anul 2014 este hotărâtor pentru viitorul moldovenilor. Fie aleg acest drum, fie îl amână. Amânându-l, fiecare dintre noi va pierde. Toți care sunt împotriva acestui proiect european, care îl critică, nu aduc și argumente. Dar cei care susțin aceste critici își trimit copiii la școală în Europa, se odihnesc în Europa. Europa este o zonă a bunăstării și Republica Moldova aparține acestei zone', a declarat Valeriu Zgonea, care întreprinde prima sa vizită oficială în Republica Moldova.

De asemenea, Jan Hamacek a arătat sprijinul Cehiei pentru parcursul european al Republicii Moldova, menționând că este important să existe unitate în societate în privința acestui proiect. Totodată, el a arătat că integrarea europeană nu înseamnă ruperea relațiilor cu Rusia și statele CSI. 'Republica Moldova a arătat dorința de a se îndrepta spre UE, dar desigur vrea să-și păstreze relații bune și cu Federația Rusă și țările CSI. Aceste două lucruri nu se exclud reciproc și este foarte important ca noi să sprijinim aspirațiile proeuropene ale Republicii Moldova', a declarat oficialul ceh.

Igor Corman a afirmat că țara sa a beneficiat de sprijin real din partea României și Cehiei în procesul de integrare europeană și a exprimat intenția Chișinăului de a continua colaborarea pentru preluarea experienței în acest sens.

Valeriu Zgonea mai are luni întrevederi cu premierul Iurie Leancă, dar și cu membrii Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României și membrii Comisiei politică externă și integrare europeană din legislativul de la Chișinău, scrie Agerpres.