Trimite e-mail | Printeaza
Economie
14.04.2014

Unele companii petroliere de pe piața Republicii Moldova reduc începând de săptămâna aceasta prețurile la carburanți

Unele companii petroliere de pe piața Republicii Moldova reduc începând de săptămâna aceasta prețurile la carburanți

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) salută decizia unor companii petroliere de pe piața Republicii Moldova de reducere începând de săptămâna aceasta a prețurilor la carburanți.

Reducerea va fi posibilă în urma eforturilor depuse în ultima perioadă de ANRE în vederea monitorizării mai ample a situației de pe piața produselor petroliere, dar și a discuțiilor cu conducerea companiilor petroliere în vederea optimizarii cheltuielilor de activitate.

Anterior, ANRE și companiile petroliere au convenit să creeze un grup de lucru comun, care să se întrunească o dată pe lună, pentru a ține la control și a se implica imediat în rezolvarea problemelor care pot să apară în cadrul activităților curente ale companiilor petroliere. În cadrul ședințelor acestui grup de lucru se fac periodic analize ale ultimelor evoluții și tendințe de pe piața produselor petroliere se discută principalele probleme cu care se confruntă operatorii și căile de rezolvare ale acestora.

Potrivit prevederilor legislaţiei în vigoare, ANRE nu stabilește prețurile pe o piață concurenţială, cum este piata produselor petroliere. Acestea sunt fixate de operatorii economici din sectorul petrolier în funcţie de cerere şi ofertă, şi depind de mai mulţi factori variabili, cum ar fi evoluţia preţului ţiţeiului pe piaţa internaţională, evoluţia preţurilor de import al carburanţilor, evoluţia cursului de schimb leu/dolar, valoarea accizelor etc. Pe piaţa produselor petroliere, ANRE este abilitată cu dreptul de eliberare/retragere a licenţelor de activitate şi de monitorizare a pieţei, inclusiv în vederea nedepăşirii de către operatori a ratei de rentabilitate de 10%, prevăzute de Metodologia de calculare şi aplicare a preţurilor la produsele petroliere.

În 2013 pe piața produselor petroliere activau 119 agenţi economici care deţineau 190 de licenţe pentru genurile de activitate reglementate. Benzina şi motorina au fost comercializate prin intermediul a 610 staţii de alimentare certificate, iar gazul lichefiat – prin intermediul a 420 de staţii, anunță Serviciul de presa al ANRE.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus