Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-04-14/ratificarea-acordului-de-asociere-va-fi-discutata-in-regim-prioritar-in-parlamentul-cehiei-34436.html
Data: Apr 14, 2014 (20:00)

Ratificarea Acordului de Asociere va fi discutată în regim prioritar în Parlamentul Cehiei

Prim-ministrul Iurie Leancă a avut o întrevedere cu Jan Hamáček, Președintele Camerei Deputaților din Parlamentul Republicii Cehe. Oficialul a fost însoțit de către Vicepreședintele Camerei Deputaților, Vojtěch Filip și de către deputații Milan Brázdil, Marek Źeníšek, Marek Benda, Josef Uhlík, Jaroslav Holík.

„Este o ocazie nemaipomenită de a discuta agenda bilaterală, cea europeană și, totodată, de a vă informa despre percepțiile noastre pe plan regional. Această vizită este o expresie a susținerii dumneavoastră în crearea unei Moldove europene și moderne. Pentru noi este important să preluăm experiența pozitivă a Cehiei, care a trecut cu succes prin procesul de integrare europeană”, a menționat Iurie Leancă.

Jan Hamáček a remarcat că, pentru Republica Moldova, anul 2014 este unul hotărâtor, și asta nu doar pentru că vor avea loc alegeri parlamentare, ci şi pentru că țara va un obţine regim fără de vize cu Uniunea Europeană şi se va asocia acesteia, a relatat Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.

„Cehia susține Republica Moldova în parcursul său european. Suntem dispuși să vă ajutăm în următorii pași ce vin după semnarea Acordului de Asociere și aderarea la Zona de Liber Schimb, să vă împărtășim experiența noastră din negocierile cu UE, pe care noi le-am purtat în perioada 1996-2004, să vă spunem care au fost greșelile noastre, ca să nu le repetați și voi. Sunteți prietenii noștri”, a menţionat preşedintele Legislativului de la Praga. Totodată, Jan Hamáček a mai spus că Cehia va fi printre primele țări, după România, care va ratifica documentul Acordului de Asociere.

Părțile au discutat și despre proiectele bilaterale. În acest sens, Iurie Leancă și-a exprimat gratitudinea pentru realizarea, cu sprijinul guvernului de la Praga, a unui număr mare de proiecte în diferite localităţi ale Republicii Moldova. Un exemplu ar fi Cimişlia, unde în 2013 a fost restaurat sistemul de tratare a apelor reziduale. Ajutorul nerambursabil ceh oferit Moldovei e de circa trei milioane de euro anual.

De asemenea, oficialii s-au arătat interesați în realizarea unor proiecte investiţionale moldo-cehe, în special, în următoarele domenii: transport, energetică, agricultură, industrie uşoară și industrie constructoare de maşini. În ceea ce privește schimburile comerciale, părțile au convenit să intensifice promovarea produselor agricole moldovenești în Cehia. Pe moment, Republica Cehă este cel mai mare, dintre țările Uniunii Europene, importator de produse vinicole moldovenești - anual, circa trei milioane de litri de vin -, iar volumul acestor exporturi este în permanentă creştere.