Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-04-11/republica-moldova-shi-malta-au-lansat-parteneriatul-pentru-sustzinerea-integrarii-europene-a-tzarii--34390.html
Data: Apr 11, 2014 (09:33)

Republica Moldova şi Malta au lansat parteneriatul pentru susţinerea integrării europene a ţării noastre

Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, a avut joi, 10 aprilie 2014, o întrevedere cu omologul maltez, George W. Vella, în cadrul vizitei oficiale pe care o efectuează în Republica Malta, în perioada 10-11 aprilie 2014. Aceasta este prima vizită a unui ministru de Externe al R. Moldova în Malta, din momentul stabilirii relaţiilor diplomatice între cele două state, în 1996.

În cadrul întrevederii, oficialii au convenit să intensifice cooperarea la nivel bilateral, în baza aspiraţiilor şi valorilor europene comune.

De asemenea, părţile vor impulsiona colaborarea pe dimensiunea integrării europene, în susţinerea procesului de implementare a Acordului de Asociere RM-UE. Ministrul George W. Vella a manifestat angajamentul ţării sale pentru susţinerea parcursului european al R. Moldova, oferind transfer de experienţă instituţională în domenii precum cel al turismului, economiei,  educaţiei, e-guvernare. Cu această ocazie, cei doi miniştri au semnat o Declaraţie comună cu privire la integrarea europeană. Astfel, Malta susţine obiectivul de aderare a R. Moldova la UE.

Perspectivele dezvoltării relaţiilor economice şi oportunităţile investiţionale din R. Moldova au figurat, de asemenea, pe agenda discuţiilor bilaterale. În context, oficialii au semnat Convenţia interguvernamentală privind evitarea dublei impuneri şi prevenirii evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit şi proprietate.

Potrivit MAEIE, şefii diplomaţiilor celor două state au efectuat un schimb de opinii privind evoluţiile pe plan regional, iar la finalul întrevederii au susţinut o conferinţă de presă comună.