Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-04-11/putin-face-apel-la-liderii-a-18-ari-europene-inclusiv-moldova-sa-organizeze-convorbiri-privind-econo-34392.html
Data: Apr 11, 2014 (12:33)

Putin face apel la liderii a 18 țări europene, inclusiv Moldova, să organizeze convorbiri privind economia Ucrainei

Președintele rus Vladimir Putin a făcut apel la liderii europeni să organizeze convorbiri la nivel înalt în vederea stabilizării economiei Ucrainei, în scrisoarea pe care le-a adresat-o joi conducătorilor a 18 state din Europa, între care și România, după cum transmite agenția rusă de presă RIA Novosti.

'Considerăm că este vital să se organizeze fără întârziere consultări la nivel de ministere ale Economiei, Finanțelor și Energiei, pentru a elabora măsuri concertate de stabilizare a economiei Ucrainei și a asigura livrarea și tranzitul gazului natural rus potrivit termenilor și condițiilor stabilite prin contract', arată președintele rus în documentul citat.

Vladimir Putin subliniază că aceste discuții trebuie să înceapă cât mai curând posibil și că nu este timp de pierdut. 'Tocmai în acest scop facem apel la partenerii noștri europeni', punctează liderul de la Kremlin, care îi îndeamnă totodată pe partenerii europeni ai Rusiei să participe la efortul de stabilizare a economiei ucrainene pe baze egale, argumentând că o abordare unilaterală nu este eficientă.

Putin menționează că țara sa a susținut ani la rând investiții importante și a avut o contribuție semnificativă în a sprijini Ucraina, dar 'Rusia nu poate și nu ar trebui să poarte singură povara susținerii economiei ucrainene oferindu-i discounturi și scutiri de datorii și, în fapt, folosind aceste subvenții pentru a acoperi deficitul Ucrainei în comerțul ei cu statele membre ale UE'.

RIA Novosti notează că, la începutul lunii aprilie, directorul Gazprom Aleksei Miller a anunțat eliminarea discountului de 100 de dolari de care beneficia Kievul pe baza acordului din 2010, prețul gazului crescând astfel la 485 dolari mia de metri cubi.

Liderul rus amintește în context că datoria companiei publice ucrainene de gaz Naftogaz către furnizorul rus era de 1,45 miliarde de dolari la finele lui 2013 și a crescut cu 260 de milioane în februarie și alte 526 de milioane în martie. 'Aici aș vrea să vă atrag atenția că în martie încă se aplica discountul, prețul gazului fiind de 268,5 dolari mia de metri cubi. Și chiar la acest preț, Ucraina nu a achitat niciun dolar', subliniază Putin în scrisoarea sa.

Președintele rus explică în continuare că, în aceste condiții, Gazprom este obligat să solicite plata în avans sau să înceteze complet livrările. 'Cu alte cuvinte, volumul gazelor naturale livrate Ucrainei va fi echivalentul a ceea ce s-a plătit cu o lună în avans de livrare', arată el.

Vladimir Putin mai adaugă faptul că partenerii europeni ai Rusiei s-au retras unilateral din eforturile concertate de reglementare a crizei ucrainene și chiar de la organizarea de consultări cu Moscova.

Scrisoarea le-a fost adresată liderilor Franței, Germaniei, Italiei, Austriei, Poloniei, României, Ungariei, Slovaciei, Sloveniei, Macedoniei, Republicii Cehe, Croației, Bosniei-Herțegovina, Greciei, Serbiei, Bulgariei, Republicii Moldova și Turciei, scrie Agerpres.