Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-04-10/fondul-pentru-eficientza-energetica-shia-propus-valorificarea-unui-buget-de-300-mln-lei-pentru-proie-34379.html
Data: Apr 10, 2014 (15:21)

Fondul pentru Eficienţă Energetică şi-a propus valorificarea unui buget de 300 mln. lei. pentru proiecte de eficienţă energetică şi surse de energie regenerabile

În cadrul şedinţei Consiliului de Administrare al Fondului pentru Eficiență Energetică, care a avut loc la 8 aprilie curent, a fost prezentat raportul de activitate al FEE pentru I Trimestru al anului 2014, situaţia la zi privind Apelurile de propuneri de proiect, fiind înaintate propuneri de modificare a structurii organizatorice şi a manualului operaţional al Fondului, precum şi intenția de lansare a Apelurilor de propuneri de proiect pentru sectorul privat şi iluminat public. Şedinţa a fost prezidată de ministrul Economiei, Valeriu Lazăr.

Potrivit raportului, în perioada 1 ianuarie ‐ 31 martie 2014 Fondul pentru Eficiență Energetică s‐a axat pe două activităţi principale: coordonarea caietelor de sarcini, oferirea consultanţei beneficiarilor privind perfectarea dosarelor pentru semnarea ulterioară a contractelor de grant în cadrul Apelului de Propuneri de Proiect nr. 1 și lansarea Apelului de Propuneri de Proiect nr. 3 pentru sectorul public.

Cu referire la Apelul de Propuneri de Proiect nr. 1 pentru sectorul public, 87 de solicitanţi de finanțare au inițiat procedurile prealabile semnării contractului de grant. De asemenea, în această perioadă au fost semnate patru Contracte de grant, instituţiile beneficiare fiind un liceu din Ungheni, Spitalul raional din Drochia, grădiniţa de copii din s. Bugeac, raionul Comrat și spitalul raional din Rezina.

În ceea ce priveşte Apelul de Propuneri de Proiect nr. 3, care a demarat la 21 ianuarie 2014, suportul financiar din partea Fondului va acoperi cel mult 75% din costul total eligibil al proiectului, iar contribuţia solicitantului de finanțare trebuie să fie de cel puțin 25%. Astfel, pentru edificiile instituţiilor publice vor fi efectuate investiţii în valoare de 150 mln. lei, ceea ce reprezintă valoarea totală oferită pentru finanțarea proiectelor eligibile în domeniul eficienţei energetice şi a surselor de energie regenerabile în cadrul acestui Apel. În perioada raportată s‐au efectuat 554 de programări pentru depunerea propunerilor de proiect. Până la ora actuală au fost depuse 195 propuneri de proiect, iar 98 au fost deja evaluate.

Potrivit Serviciului de informare şi comunicare cu mass-media de la Ministerul Economiei, un alt subiect din agenda şedinţei, aprobat de Consiliul de Administrare al FEE, a fost comprimarea termenului de programare a solicitanţilor pentru Apelul de propuneri de proiect nr.3 cu scopul optimizării procesului de depunere și evaluare a dosarelor. De asemenea, membrii Consiliului au susţinut iniţiativa de lansare a noilor apeluri de propuneri de proiect, dintre care unul va viza iluminarea stradală.

Pentru anul curent Fondul pentru Eficienţă Energetică şi-a propus valorificarea unui buget de 300 mln. lei. pentru proiecte de eficienţă energetică şi surse de energie regenerabile din sectoarele public şi privat în toate raioanele ţării.