Trimite e-mail | Printeaza
Politic
09.04.2014

Președinții Parlamentelor statelor membre ale Uniunii Europene sprijină perspectiva europeană a țărilor Parteneriatului Estic și dreptul acestora de a deveni membre UE

În perioada 6-8 aprilie curent, la Vilnius, a avut loc Conferința Președinților Parlamentelor țărilor membre ale Uniunii Europene, la care a participat și Președintele Parlamentului Republicii Moldova Igor Corman.

Potrivit agendei, una dintre cele patru sesiuni tematice ale conferinței a fost dedicată cooperării interparlamentare cu țările din Parteneriatul Estic, care au fost îndemnate să-și dezvolte cooperarea cu UE.

În textul concluziilor sesiunii respective se menționează că președinții legislativelor din țările membre UE au apreciat eforturile autorităților și societății civile din Republica Moldova și Georgia privind realizarea parcursului european. Totodată, speakerii au salutat îndeplinirea de către Republica Moldova a Planului de acțiuni privind liberalizarea regimului de vize și adoptarea deciziilor de anulare a vizelor începând cu 28 aprilie curent. Președinții parlamentelor țărilor UE au menționat că sprijină perspectiva europeană a statelor din Parteneriatul Estic și au reiterat dreptul acestora de a deveni membre UE, cu condiția respectării statului de drept, principiilor democratice și libertăților fundamentale, drepturilor omului și ale minorităților.

În semn de solidaritate cu țările Parteneriatului Estic, șefii legislativelor staelor UE s-au angajat să faciliteze procesele de ratificare rapidă a acordurilor de asociere a Republicii Moldova și Georgiei, care urmează a fi semnate nu mai târziu de luna iunie 2014. Potrivit acestora, implementarea acordurilor de asociere, inclusiv crearea zonelor de comerț liber reprezintă o etapă importantă în realizarea aspirațiilor europene.

Potrivit unui comunicat de presă al legislativului, speakerii au subliniat rolul societății civile în implementarea reformelor democratice și au încurajat consolidarea comunicării la toate nivelele, astfel încât să fie asigurată o bună vizibilitate a Uniunii Europene în țările PaE. Totodată, pentru consolidarea tradițiilor juridice europene, Parlamentul European urmează să ofere asistență la nivel bilateral legislativelor din statele PaE, inclusiv prin transfer de experiență și bune practici.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus