Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-04-09/a-fost-lansata-campania-sms-de-promovare-a-programului-de-subventzionare-cu-1-300-euro-a-cazanelor-p-34365.html
Data: Apr 9, 2014 (20:10)

A fost lansată Campania SMS de promovare a Programului de subvenţionare cu 1.300 EURO a cazanelor pe biomasă pentru gospodării casnice şi microîntreprinderi

O campanie SMS de promovare a programului de subvenţionare a costului cazanelor pe biomasă pentru gospodării casnice şi microîntreprinderi a fost lansată de Proiectul UE-PNUD „Energie şi Biomasă”, în parteneriat cu Moldcell.

Mii de abonaţi din toate regiunile Republicii Moldova vor primi pe parcursul acestei săptămâni  informaţia despre oferta de achiziţie a cazanelor pe biomasă cu 1.300 de EURO rambursare din fonduri europene.

„Scopul acestei campanii este de a informa un număr tot mai mare de populaţie despre programul  lansat de Uniunea Europeană destinat gospodăriilor casnice şi microîntrepinderilor ce vor o alternativă eco încălzirii cu gaze sau cărbune. Doritorii de a îşi încălzi casele sau microîntreprinderile cu energie din biomasă pot beneficia de cazane moderne ce ard  pelete sau brichete cu 1.300 euro rambursare din costuri”, a declarat Alexandru Ursul, managerul Proiectului Energie şi Biomasă în Moldova.

Doritorii de a cumpăra un cazan pe biomasă urmează să facă următorii paşi: (1) să aleagă cazanul produs sau asamblat în Republica Moldova, (2) să depună cerere la Agenţia pentru Eficienţă Energetică, (3) să instaleze cazanul, după care va primi subvenţia unică de 1.300 Euro.

Oferta de cazane şi datele de contact ale companiilor acreditate în cadrul Programului este accesibilă pe pagina web a Proiectului Energie şi Biomasă, www.biomasa.md.  În total, circa 600 de familii/microîntreprinderi vor putea beneficia de condiţiile avantajoase ale programului.  Până în prezent, peste 300 de familii au depus cereri de achiziţionare a cazanelor pe biomasă.

Scopul Programului este de a promova energia din biomasă în sectorul rezidenţial şi privat şi de a diminua dependenţa energetică a Republicii Moldova. Utilizarea energiei din biomasă aduce beneficii economice, sociale şi ecologice: sunt lansate noi afaceri, create noi locuri de muncă, banii plătiţi pentru combustibil rămân în Republica Moldova şi, nu în ultimul rând, se reduce volumul emisiilor de CO2.

Compania Moldcell a fost unul din partenerii Proiectului Energie şi Biomasă în organizarea SUN Da-I Fest, primul concert alimentat de la energia solară în Republica Moldova, organizat pe 28 aprilie 2013, la Chişinău.  Născut în Moldova, Moldcell face parte din comunitate, lucrează pentru oamenii de aici și contribuie la dezvoltarea societății. Compania a investit 3 miliarde de lei în  infrastructura țării și s-a implicat în peste 400 de proiecte sociale.

Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova este un proiect de 4 ani, implementat în 2011-2014. Bugetul total al proiectului este de 14.56 milioane Euro, acordați de Uniunea Europeană (14 mln  Euro) și PNUD Moldova (560,000 Euro).