Trimite e-mail | Printeaza
Politic
07.04.2014

Președintele Parlamentului îndeamnă statele membre ale UE să stabilească obiectivul de aderare pentru Republica Moldova

Președintele Parlamentului îndeamnă statele membre ale UE să stabilească obiectivul de aderare pentru Republica Moldova

Președintele Parlamentului Igor Corman a solicitat astăzi statelor membre UE, în cadrul Conferinței Președinților Parlamentelor țărilor membre ale Uniunii Europene, să inițieze planificarea procesului de aderare a Republicii Moldova și a altor țări ale Parteneriatului Estic, în semn de recunoaștere a rezultatelor eforturilor de integrare europeană.

În discursul său adresat participanților la conferință, Igor Corman a menționat că propunerea de asociere la UE a fost o inițiativă constructivă la momentul lansării Parteneriatului Estic în 2009. Între timp, Republica Moldova a obținut progrese notabile privind armonizarea legislației naționale cu cea comunitară și a implementat reforme în mai multe domenii importante pentru țară.

„Cred că a venit timpul să fie recunoscută perspectiva europeană pentru țările ca Republica Moldova, care s-au angajat plenar și constant în procesul de integrare europeană”, a afirmat Igor Corman, specificând că oferirea unei perspective clare de aderare la UE va contribui la consolidarea forțelor progresiste și proeuropene din țara noastră.

Într-o altă ordine de idei, Președintele Parlamentului a declarat că Republica Moldova este foarte îngrijorată de evoluțiile din regiune, în special, de conflictul dintre Federația Rusă și Ucraina, încălcarea frontierelor, posibilitatea extinderii separatismului și alte riscuri de natură economică, comercială și umană. „Confruntându-ne cu situații tot mai complexe, menținerea stabilității în regiune devine și mai mult o responsabilitate comună”, a declarat Președintele Parlamentului.

Potrivit unui comunicat de presă al legislativului, Igor Corman a optat pentru o abordare orientată spre cooperare și fără de confruntări, în scopul depășirii situației complicate din regiune, menționând că Republica Moldova este interesată să dezvolte relații bune atât cu Ucraina, cât și cu Federația Rusă.

„A impune cuiva să aleagă între Vest și Est nu este corect. Regiunea noastră se află atât în Vest, cât și în Est, iar acest lucru presupune o abordare cooperantă, fără confruntări”, a subliniat Președintele Parlamentului.

Șeful Legislativului a reafirmat determinarea Republicii Moldova de a-și consolida relațiile cu Uniunea Europeană, subliniind că integrarea europeană este piatra de temelie a eforturilor autorităților de a moderniza țara și de a îmbunătăți viața cetățenilor.

„Nu există alternativă pentru dezvoltarea Republicii Moldova în baza modelului european”, a menționat Președintele Parlamentului. Integrarea europeană nu este o opțiune, ci o necesitate. Este în puterile noastre să construim acest viitor și așa vom face, dar avem nevoie mai mult ca niciodată de sprijinul partenerilor noștri”, a remarcat Igor Corman.

Tot astăzi, cu prilejul participării la Conferința Președinților Parlamentelor țărilor membre ale UE, Igor Corman a avut întrevederi cu Mareșalul Senatului Poloniei, Bogdan Borusewicz și Președinții Camerelor Deputaților din Parlamentele Cehiei și României, Jan Hamacek și Valeriu Ștefan Zgonea.

De asemenea, duminică, 6 aprilie curent, Peședintele Parlamentului Republicii Moldova s-a întâlnit la Kiev cu Președintele Radei Supreme, Președintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov. În cadrul discuțiilor au fost abordate aspecte ale relațiilor bilaterale și situația din regiune.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus