Trimite e-mail | Printeaza
Economie
07.04.2014

În Republica Moldova va fi deschisă Reprezentanţa Oficială a Organizaţiei pentru Agricultură şi Alimentaţie a Naţiunilor Unite (FAO)

În Republica Moldova va fi deschisă Reprezentanţa Oficială a Organizaţiei pentru Agricultură şi Alimentaţie a Naţiunilor Unite (FAO)

Subiectul a fost discutat în cadrul unei întrevederi a Prim-ministrului Iurie Leancă cu Directorul General al Organizaţiei pentru Agricultură şi Alimentaţie a Naţiunilor Unite (FAO), Jose Graziano da Silva.

Cei doi oficiali au salutat deschiderea Reprezentanţei Oficiale FAO în Republica Moldova, menţionând că aceasta reprezintă o avansare importantă în cooperarea bilaterală. Reprezentanţa va facilita gestionarea activităţilor de informare, consultanţă, aplicare şi evaluare a proiectelor de asistenţă tehnică şi programelor realizate în ţara noastră.

Jose Graziano da Silva s-a arătat optimist în privinţa dezvoltării rurale a Republicii Moldova, menţionând potenţialul existent şi oportunităţile oferite de noul Program Cadru de ţară al FAO pentru anii 2014-2015. Documentul prevede patru direcţii prioritare de cooperare: ajustarea politicilor agriculturii şi dezvoltării rurale la standardele şi rigorile UE, conservarea şi managementul resurselor naturale, gestionarea riscurilor dezastrelor, agricultura durabilă. Asigurarea financiară a realizării proiectelor incluse în programul cadru sunt prevăzute din contribuţiile donatorilor atrase de FAO, precum şi resursele proprii FAO.

Premierul a exprimat gratitudine pentru susţinerea continuă şi contribuţia valoroasă a FAO pentru dezvoltarea agriculturii Republicii Moldova. Iurie Leancă a opinat că intensificarea cooperării cu FAO va ajuta Republica Moldova în realizarea obiectivelor privind integrarea europeană, în contextul semnării Acordului de Asociere şi a angajamentelor convenite în cadrul Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător cu UE la capitolul agricultură, dezvoltare rurală, precum şi siguranţa alimentelor. De asemenea, este relevantă pentru noi expertiza oferită de specialiştii FAO în procesul de aliniere a legislaţiei în domeniu la standardele internaţionale, sporirea competitivităţii la produsele autohtone şi atragerea investiţiilor străine în sectorul agroalimentar.

Vizita la Chişinău a lui Jose Graziano da Silva este prilejuită de semnarea Acordului între FAO şi Guvernul Republicii Moldova pentru Instituirea Reprezentanţei FAO în Republica Moldova, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus