Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-04-05/58-de-noi-afaceri-au-primit-finan-are-nerambursabila-din-programul-pare-11-in-suma-de-peste-11-milio-34297.html
Data: Apr 5, 2014 (11:33)

58 de noi afaceri au primit finanțare nerambursabilă din programul PARE 1+1 în sumă de peste 11 milioane de lei

Comitetul de supraveghere a Programului PARE 1+1 a aprobat astăzi finanțarea a 58 de proiecte investiționale în sumă de 11,3 milioane lei. Amintim că în cadrul Programului pot beneficia de finanțare nerambursabilă în valoare de 200 de mii de lei migranții moldoveni reveniți acasă sau rudele lor de gradul I, care investesc într-o afacere cel puțin 200 de mii de lei.

Potrivit directorului Organizației pentru Dezvoltarea IMM-urilor (ODIMM), Iulia Iabanji, eforturile de promovare a Programului PARE 1+1 au dat rezultate bune, în primul trimestru numărul persoanelor care au primit consultații (peste 700) sau au beneficiat de instruiri antreprenoriale (149) crescând semnificativ.

De la începutul programului, în 2011, de granturi în cadrul PARE 1+1 au beneficiat 313 persoane.

Potrivit Ministerului Economiei, suma investițiilor atrase de la migranți în cadrul apelului de proiecte desfășurat în primul trimestru 2014 este de 49,5 milioane lei, astfel un leu investit de stat generează investiții private de 4,4 lei. În cadrul apelului de proiecte curent au fost depuse 59 de cereri de finanțare, dintre care 36 reprezintă „start up”-uri, 61% din beneficiari au până la 35 de ani, iar 20% sunt femei.

54% din beneficiarii apelului curent al PARE 1+1 derulează afaceri în domeniul agriculturii (cereale, viță de vie, pepiniere pomicole, creșterea florilor în sere, ferme animaliere, inclusiv creșterea viperelor etc), 22% producere și prelucrare (lemn/mobilier, brichete, materiale de construcții, pâine, înghețată, etc), iar 21% prestează servicii.

Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, care a prezidat ședința, a cerut revizuirea procesului de gestionare a programului, sub aspectul simplificării procedurilor, inclusiv a celor de aprobare a proiectelor de către Comitetul de supraveghere al Programului. În mod special, Valeriu Lazăr a subliniat necesitatea intensificării promovării programului atât în țară, cât și peste hotare, cu obiectivul de a avea o acoperire teritorială cât mai mare.  În acest sens, a fost încurajată consolidarea cooperării cu Consiliile raionale și primăriile.