Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-04-03/ministrul-de-externe-al-finlandei-semnarea-acordului-de-asociere-i-a-celui-de-liber-schimb-va-consol-34271.html
Data: Apr 3, 2014 (18:37)

Ministrul de Externe al Finlandei: Semnarea Acordului de Asociere și a celui de Liber Schimb va consolida democrația, economia și legislația Moldovei

Prim-ministrul Iurie Leancă a avut o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe al Republicii Finlanda, Erkki Tuomioja. Discuțiile au vizat relaţiile bilaterale moldo-finlandeze, în special, în domeniile justiţiei şi al afacerilor interne, şi perspectivele de dezvoltare a cooperării comercial-economice și de atragere a investițiilor finlandeze în economia națională. În context, a fost discutată posibilitatea de a organiza în 2014, la Chișinău, un forum economic moldo-finlandez.

Părțile au abordat și subiectul agendei europene a Republicii Moldova. Premierul Iurie Leancă și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul oferit de Finlanda în acest sens, precum şi pentru susţinerea acordată în cadrul instituţiilor europene şi pe dimensiunea bilaterală, în calitate de promotor ferm al extinderii UE spre Est şi al reformelor interne în dialogul privind liberalizarea regimului de vize cu UE.

Oficialii s-au referit și la contextul regional, cu privire la evenimentele din Ucraina și la situația din Transnistria. Ministrul de Externe al Finlandei a reiterat poziția țării sale, care se pronunță pentru suveranitatea și integritatea Republici Moldova.Șeful diplomației finlandeze a menționat că semnarea Acordului de Asociere și aderarea la Zona de Liber Schimb presupune mult efort, iar implementarea acestuia va consolida democrația, economia și legislația Republicii Moldova.

În perioada 2009-2015, asistenţa tehnică oferită Republicii Moldova de Finlanda este de 5,9 milioane de euro și presupune finanţarea a opt proiecte şi microproiecte, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.