Trimite e-mail | Printeaza
Economie
03.04.2014

Banca Mondială va oferi 30 de milioane de dolari pentru dezvoltarea Republicii Moldova

Banca Mondială va oferi 30 de milioane de dolari pentru dezvoltarea Republicii Moldova

Premierul Iurie Leancă şi Directorul regional pentru Ucraina, Belarus şi Moldova al Băncii Mondiale, Qimiao Fan, au semnat astăzi Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova şi Banca Mondială privind operaţiunea de finanţare a politicilor de dezvoltare, în sumă de 30 de milioane de dolari SUA.

Documentul a fost aprobat la 28 martie 2014 de Consiliul director al Grupului Băncii Mondiale şi îşi propune să susţină Republica Moldova în realizarea agendei de reforme structurale şi stimularea creşterii economice, prin îmbunătăţirea mediului de afaceri, promovarea stabilităţii şi dezvoltării sectorului financiar, ameliorarea echităţii şi eficienţei cheltuielilor publice.

Aceasta este prima operaţiune privind politicile de dezvoltare, ce reprezintă o componentă a Strategiei de Parteneriat a Băncii Bondiale cu Moldova pentru anii 2014-2017. Următoarea operaţiune, în aceeaşi valoare, este planificată pentru a doua jumătate a anului în curs.

Prim-ministrul Iurie Leancă a apreciat suportul Băncii Mondiale în realizarea proiectelor de dezvoltare a Republicii Moldova, menţionând importanţa asistenţei oferite pentru creşterea competitivităţii economice, minimizarea riscurilor sociale şi promovarea proiectelor ecologice din ţara noastră.

Valoarea totală a proiectelor, în cadrul Strategiei de Parteneriat cu Moldova pentru 2014-2017, constituie 450 mil. de dolari, dintre care 250 de milioane vor fi oferite de Agenţia Internaţională de Dezvoltare (AID) şi 200 de milioane – de Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD).

Începând cu anul 1992, când Republica Moldova s-a alăturat Băncii Mondiale, AID şi BIRD, părţi ale Grupului Băncii Mondiale, au finanţat 49 de operaţiuni, totalul angajamentelor constituind peste un miliard de dolari SUA, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus