Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-04-02/schimb-de-informatzii-electronice-in-domeniul-vamal-intre-statele-membre-ale-guam-34237.html
Data: Apr 2, 2014 (19:11)

Schimb de informaţii electronice în domeniul vamal între statele membre ale GUAM

Cabinetul de miniştri a aprobat astăzi, 02 aprilie 2014, la sedinţa Guvernului, proiectul privind iniţierea negocierilor şi aprobarea semnării Protocolului cu privire la organizarea schimbului de informaţii prealabile privind mărfurile şi mijloacele de transport deplasate pe frontierele de stat ale statelor-membre GUAM, în vederea cooperării în domeniul schimbului informaţional. În conformitate cu acest document, se propune asigurarea condiţiilor favorabile pentru activitatea economică externă.

Schimbul de informaţii prealabile presupune recepţionarea de către serviciul vamal al unui stat a datelor electronice despre mărfurile şi mijloacele de transport de la serviciul vamal al altui stat, pînă la trecerea lor peste frontieră şi respectiv, vămuire.

Protocolul a fost definitivat la 12-13 decembrie 2013, Tbilisi, în cadrul celei de-a 19-a reuniune a Comitetului de Conducere a Proiectului de Facilitare a Comerţului şi Transportului GUAM.

Documentul are menirea de a dezvolta relaţiile de prietenie între statele membre ale GUAM, prin intermediul cooperării în domeniul vamal. Totodată, încheierea Protocolului va asigura protecţia intereselor economice, securităţii şi facilitarea comerţului reciproc ale statelor-membre GUAM.

Protocolul va intra în vigoare la data depunerii celei de-a treia notificări ce confirmă îndeplinirea procedurilor statale interne.

Potrivit Ministerului Finanțelor, schimbul informaţional prealabil în Republica Moldova este pus în aplicare din anul 2008 cu partea ucraineană, cu suportul Misiunii UE de Asistenţă la Frontieră în Republica Moldova (EUBAM). Acum, este în proces de realizare cu partea rusă.