Trimite e-mail | Printeaza
Economie
02.04.2014

Guvernul a aprobat un pachet de modificari legislative pentru a asigura o mai mare transparenţă în structura acţionariatului din bancile comerciale din R.Moldova

Guvernul a aprobat un pachet de modificari legislative pentru a asigura o mai mare transparenţă în structura acţionariatului din bancile comerciale din R.Moldova

Conform noilor prevederi, pragul cotei substanţiale din băncile comerciale este coborât de la 5% la 1%. Aceasta va elimina treptat companiile netransparente din sistemul bancar şi va face mult mai costisitoare şi greu de gestionat operarea cu pachete de acţiuni sub 5 la sută, prin intermediul companiilor off-shore. Decizia a fost luată în urma discuțiilor purtate în cadrul Comitetului Naţional de Stabilitate Financiară, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.
 
Modificarea va determina proprietarii cu o provenienţă legitimă a acţiunilor din băncile comerciale şi cu o reputaţie profesională bună să îşi declare interesele din sistemul bancar şi să îşi consolideze pachetele de acţiuni şi va descuraja operaţiunile netransparente cu acţiuni din diferite bănci comerciale. De asemenea, Banca Naţională a Moldovei va avea mai multe posibilităţi pentru a depista activitatea concertată a diferitor acţionari din sistemul bancar.
 
Acelaşi proiect presupune şi măsuri de sporire a siguranţei sectorului bancar şi de protejare a investiţiilor din băncile comerciale. Astfel, pentru asigurarea unei stabilităţi se va interzice introducerea acţiunilor din băncile comerciale ca aport la capitalul social al altor companii. Metoda era utilizată pentru a transfera acţiunile băncilor de la un proprietar la altul, fără autorizarea Băncii Naţionale a Moldovei. De asemenea, proiectul interzice gajarea acţiunilor băncilor comerciale cu scopul de a evita cazuri de schimbare netransparentă a deţinătorilor de acţiuni ale băncilor comerciale. Această metodă de transferare a unor pachete semnificative de acţiuni a fost aplicată în cazuri de atacuri rider.
 
Proiectul introduce sancţiuni, inclusiv penale, pentru administratorii şi acţionarii băncilor comerciale pentru obstrucţionarea activităţii instituţiilor statului, prezentarea informaţiilor false sau inexacte, gestiunea frauduloasă a băncii şi insolvabilitatea bancară intenţionată.
 
Prim-ministrul Iurie Leancă a subliniat importanţa aprobării modificărilor respective cât mai curând posibil, acestea fiind susţinute de principalii parteneri de dezvoltare a Republicii Moldova: Fondul Monetar Internaţional, Banca Europeană de Investiţii şi Dezvoltare, Banca Europeană de Investiţii și Banca Mondială.
 
În context, Premierul a adus la cunoştinţa membrilor Cabinetului de miniştri sugestiile prezentate de instituţiile financiare internaţionale pe subiectul dat: „Prima ce zic ei este că acesta este un pas important în direcţia corectă, dar nu elimină problemele în totalitate. Doi: ei consideră, şi eu susţin această opinie, că Banca Naţională a Moldovei trebuie să acţioneze mai prompt şi mai adecvat pentru a preveni şi gestiona eficient preluările netransparente de acţiuni în băncile comerciale din Moldova. Şi ceea ce mai spun colegii noştri din organizaţiile internaţionale, pentru a atinge acest scop, sunt necesare atât noi amendamente la legislaţie, iată acum le facem, dar şi în special aplicarea eficientă a legislaţiei în vigoare. De aici pornesc de la ideea că Banca Naţională are deja suficiente pârghii şi instrumente la dispoziţie pentru a preveni astfel de preluări netransparente. O recomandare specifică de la colegii noştri: de introdus un amendament la Legea privind instituţiile financiare, care va permite expres BNM să blocheze sau să îngheţe înstrăinarea acţiunilor, în cazul nerespectării cerinţelor privind calitatea acţionarilor, fiindcă ceea ce ne interesează pe toţi este ca Banca Naţională, şi prin Banca Naţională şi noi, să ştim exact informaţia despre toţi beneficiarii finali de cotele substanţiale din băncile comerciale din Republica Moldova”.
 
Proiectul în cauză urmăreşte sporirea transparenţei sistemului bancar, prevenirea fraudelor în activitatea bancară şi deposedării acţionarilor, precum şi asigurarea stabilităţii sistemului financiar.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus