Trimite e-mail | Printeaza
Politic
02.04.2014

Conceptul de reformare a Procuraturii a fost definitivat și urmează a fi prezentat plenului Parlamentului pentru aprobare

Conceptul de reformare a Procuraturii a fost definitivat și urmează a fi prezentat plenului Parlamentului pentru aprobare

Respectivul concept a fost elaborat de Grupul de lucru privind reforma Procuraturii, condus de Vicepreședintele Parlamentului, Andrian Candu. Grupul de lucru s-a convocat astăzi în ședință finală, cu participarea Președintelui Parlamentului Igor Corman, Ministrului Justiției Oleg Efrim și Procurorului General Corneliu Gurin.

Potrivit Vicepreședintelui Parlamentului, definitivarea Conceptului de reformă a Procuraturii reprezintă o primă etapă, care va fi urmată de aprobarea acestuia de către Parlament. Ulterior, va fi elaborată noua lege a procuraturii, va fi modificată Constituția și legislația adiacentă. Andrian Candu a exprimat mulțumiri membrilor Grupului de lucru și reprezentanților mediului academic pentru eficiență și calitate.

Președintele Parlamentului Igor Corman a salutat definitivarea Conceptului și a îndemnat membrii Grupului de lucru să înregistreze, în regim prioritar, proiectul de hotărâre, pentru a fi discutat și dezbătut în plenul Parlamentului săptămâna viitoare. „Scopul nostru este ca, în timpul actualei sesiuni de primăvară, să reușim să votăm în Parlament modificările la legislație. Este foarte important să existe și opinia Comisiei de la Veneția cu privire la Conceptul de reformare a Procuraturii”, a afirmat Igor Corman.

La rândul lor, Ministrul Justiției Oleg Efrim și Procurorul General Corneliu Gurin s-au referit la etapele ulterioare care necesită a fi parcurse pentru implementarea reformei Procuraturii. Corneliu Gurin a menționat că mizează pe o abordare constructivă, unde este nevoie – critică, din partea Parlamentului în realizarea schimbărilor propuse, care ar permite ca până la finele anului să fie demarate reformele instituționale necesare.

În semn de respect pentru eforturile depuse, Președintele Parlamentului a oferit reprezentanților societății civile și ai mediului academic scrisori de mulțumire.

Grupul de lucru privind reforma Procuraturii a fost creat la inițiativa conducerii Parlamentului, în decembrie 2013, cu scopul de a sistematiza, dezbate și definitiva propunerile pe marginea proiectului Conceptului de reformare a Procuraturii și a elabora inițiativele de modificare a legislației ce vizează activitatea Procuraturii. Din componența Grupului de lucru fac parte deputați din toate fracțiunile parlamentare, inclusiv din opoziție, reprezentanți ai Procuraturii Generale și Ministerului Justiției, ai societății civile și mediului academic. În perioada decembrie 2013 – aprilie 2014 au fost organizate 10 ședințe de lucru ale Grupului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus