Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-04-01/moldova-va-achizi-iona-energie-electrica-la-un-pre-de-68-cen-i-pentru-un-kwh-de-la-aceia-i-producato-34209.html
Data: Apr 1, 2014 (11:52)

Moldova va achiziționa energie electrică la un preț de 6,8 cenți pentru un kWh de la aceiași producători

În urma implicării active Ministerului Economiei în procesul de negocieri directe cu producătorii de energie electrică din regiune, s-a reușit reducerea prețului de import a energiei electrice de la 6,9 cenți pentru un kWh la 6,8 cenți pentru un kWh. Astfel, tariful la energia electrică pentru consumatorii finali nu va fi majorat.

Astfel, în perioada 1 aprilie 2014 – 1 aprilie 2015 Republica Moldova va cumpăra energie electrică de la aceiași generatori: DTEK Vostokenergo (Ucraina) și Centrala de la Cuciurgan. Timp de doi ani, în pofida costurilor în creştere la energia electrică din regiune, preţul de procurare pentru consumatorii din Moldova nu a fost revizuit şi a rămas la un nivel 6,9 cenţi pentru un kWh. Experienţa îndelungată de cooperare și intervenția Guvernelor de la Chișinău și Kiev au permis finalizarea cu succes a acestor negocieri. Cu această ocazie, Ministerul Economiei ține să multumească partenerilor pentru înțelegere.

Pe parcursul negocierilor s-a mizat pe obținerea unui preț mai mic de achiziție, compania de stat Energocom intrând în negocieri cu o solicitare de preț de 6,0 c/kWh. Însă, pe parcursul negocierilor, care au durat mai bine de 3 luni, spațiul de manevră s-a redus, din motive obiective, care au afectat în primul rând Ucraina:  începând cu 1 aprilie curent, preţul gazului rusesc pentru Ucraina ar putea creşte practic de două ori - de la 260 dolari SUA/1 mie m3 până la 500 dolari SUA/1 mie m3; Guvernul ucrainean a anuntat majorarea de 2 ori a rentei pentru utilizarea zăcămintelor naturale; introducerea impozitului ecologic la nivel de 1% pentru utilizarea gazului natural în sursele de poluare a aerului staţionare şi mobile; de asemenea, în anul 2014, este preconizata şi majorarea în Ucraina a tarifelor la energia electrică.

Potrivit Serviciului de informare şi comunicare cu mass-media al Ministerului Economiei, în condițiile devalorizarii monedei naționale și existenței unui șir de factori care exercită presiune asupra întreprinderilor din sector, RED-urile de stat (RED Nord si RED Nord-Vest) au identificat resurse interne, valorificarea cărora va permite de a evita majorarea tarifelor la energia electrică pentru consumatori. Ministerul Economiei își exprimă speranța ca aceeași abordare să fie preluată și de către compania privată, RED Union Fenosa.