Trimite e-mail | Printeaza
Economie
01.04.2014

În 2014, UTA Gagauzia va beneficia de cca 500 mil.lei pentru reabilitarea drumurilor

În 2014, UTA Gagauzia va beneficia de cca 500 mil.lei pentru reabilitarea drumurilor

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Vasile Botnari, a efectuat recent o vizită pe sectoarele de drum aflate în reabilitare de pe traseul naţional M3 Chişinău-Giurgiuleşti, pentru a verifica starea lucrărilor, dar și pentru a vedea care este nivelul de mobilizare a companiei desemnate pentru efectuarea reparațiilor.

În discuţiile cu autorităţile locale din UTA Găgăuzia, pe unde va trece traseul, ministrul Vasile Botnari a menţionat că, în cadrul realizării acestui proiect, autonomia va beneficia în 2014 de o investiție de cca 472 milioane de lei. "Proiectul de reabilitare a celor 86 km al drumului Chișinău-Giurgiulești prevede și amenajarea trotuarelor, bordurilor, șanțurilor de evacuare a apei, iluminatului public în satele de pe traseu. Important este ca autoritățile locale să prezinte la această etapă propunerile ce țin de proiect, astfel ca acestea să fie luate în considerație, iar oamenii să se bucure de noul drum", a spus Vasile Botnari.

De asemenea, potrivit ministrului Transporturilor, pentru UTA Găgăuzia se finalizează elaborarea proiectului și procedurilor de alocare a terenurilor pentru construcția drumului de ocolire a orașului Comrat, costul construcției fiind estimat la 16 mil. Euro, finanțat de Banca Europeană de Investiții (BEI). A fost elaborat și Studiul de Fezabilitate pentru construcția drumului de ocolire a or. Vulcănești, estimat la 9 mil.euro cu finanțare din grantul Comisiei Europene. Inițierea procedurilor de licitație pentru acest drum este preconizată pentru anul 2014.

"Sunt investiții importante, care vor avea ca efect dezvoltarea mai dinamică a regiunii. O preocupare majoră a administrației de la Chișinău este ca toate lucrările planificate să fie realizate în termenul prevăzut de contract, astfel ca să nu existe întârzieri", a subliniat Vasile Botnari.

În acest context, reprezentantul companiei de construcţii Pa&Co, Dan Balcanu, a anunţat că şantierul pe segmentul Comrat-Ciumai de 55 km deja a fost redeschis, iar în câteva săptămâni vor demara lucrările pe un nou segment al drumului, de 31 km, pentru care recent a fost semnat contractul de reabilitare. La aceste lucrări vor  fi antrenate 150 de utilaje, 200 de camioane și vor fi încadrați 350 de muncitori.

Reabilitarea traseului Chișinău-Giurgiulești a început în martie 2013. Primii 55 de km pe segmentul Comrat-Ciumai, cu o investiție de 25 mil. euro, urmează să fie date în exploatare deja în 2014. O altă porțiune de 31 km de drum pe segmentul Ciumi-Slobozia Mare, costul căreia se ridică la 18,8 mil.euro, va fi finalizată în 2016, anunță  Serviciu de presă al MTID.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus