Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-04-01/germania-vrea-schimbarea-parteneriatului-estic-si-acomodarea-cu-rusia-ce-se-va-intampla-cu-republica-34214.html
Data: Apr 1, 2014 (15:36)

Germania vrea schimbarea Parteneriatului Estic si acomodarea cu Rusia. Ce se va intampla cu Republica Moldova?

Ministerul german de externe se gandeste la o schimbare a politicii fata de statele din Estul Europei. Acestea ar urma sa nu mai fie puse in fata unei alegeri obligatorii intre apropierea de Bruxelles si cea de Moscova, relateaza Der Spiegel. Marti, in cadrul asa numitei "Trilaterale de la Weimar", ministrul Frank-Walter Steinmeier va discuta aceasta abordare cu omologii sai din Franta si Polonia.

In urma cu circa o luna, Steinmeier, Fabius si Sikorski (ministrii de Externe ai Germaniei, Frantei si Poloniei) anuntau un mare succes, anume incheierea unui acord intre puterea si opozitia ucraineana dupa masacrul de la Kiev. 24 de ore mai tarziu, documentul era deja maculatura, parti ale opozitiei nu au respectat acordul, iar presedintele Ianukovici fugea din tara.

De atunci, multe s-au intamplat in Ucraina. Crimeea a fost anexata de Federatia Rusa, iar NATO isi sporeste efectivele militare din est. Astazi are loc prima intalnire trilaterala a celor trei ministri de externe de la misiunea lor comuna de la Kiev, iar discutiile se vor axa, bineinteles, pe situatia din Ucraina si pe noua configuratie a Estului Europei.

Declaratia comuna semnata de Steinmeier, Fabius si Sikorski contine ideea unei flexibilizari a relatiilor cu partenerii Uniunii Europene din est. Cu alte cuvinte, cei trei diplomati par a trage concluzii dupa situatia in care s-a gasit Ucraina: cea de a alege intre apropierea de UE sau de Moscova. Oferta de cooperare mai stransa cu statele din Parteneriatul Estic ramane valabila. "Dar nu vom mai pune vecinii nostri estici in situatia unei alegeri ori-ori", se arata in document.

Cum ar putea insa arata aceasta noua politica de vecinatate? Ce oferte ar putea fi facute unor noi parteneri din Est?

Surse din ministerul german de externe afirma ca Parteneriatul Estic a fost gandit ca o alternativa la perspectiva de aderare la UE. In noua politica estica, fiecare stat partener ar urma sa beneficieze de o oferta croita special pentru el, lucru valabil si pentru instrumentele de finantare care ar trebui sa fie pe o perioada mai scurta de timp si sa aiba mecanisme mai bune de control.

Tarilor mai avansate din cadrul Parteneriatului ar urma sa le fie oferita si posibilitatea integrarii intr-o piata unica, masura ce ar fi mai cuprinzatoare decat acordul de liber schimb din prezent. La acest capitol insa, ar trebui luata in considerare intotdeauna si compatibilitatea cu alte spatii economice. Traducerea din limbaj diplomatic ne duce cu gandul la Federatia Rusa, care incerca sa integreze Ucraina in proiectul sau de Uniune Eurasiatica mult inainte de ocuparea si anexarea Crimeei.

In fine, Germania vizeaza si o coordonare mai buna a politicii externe a UE. Inaltul Reprezentant pentru Politica Externa, post care va fi schimbat odata cu intreaga Comisie Europeana, ar urma sa primeasca atributii de coordonare a tuturor comisarilor europeni care au relatii cu statele estice prin prisma atributiilor de portofoliu.

Din informatiile disponibile deocamdata nu e clar daca aceasta schimbare va afecta si statele care au semnat deja Acordul de Asociere, cum este cazul Republicii Moldova. In declaratia comuna a ministrilor de externe din Trilaterala de la Weimar se precizeaza ca "suntem pregatiti sa oferim sprijin si dupa semnarea Acordului de Asociere". La finalul documentului, ministrii de externe german, francez si polonez propun insa intalniri trilaterale UE-Rusia cu R. Moldova, Ucraina si Georgia pentru a discuta despre consecintele semnarii Acordului de Asociere, scrie Hotnews.ro