Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-03-31/pre-edintele-nicolae-timofti-a-avut-o-intrevedere-cu-titus-corla-ean-ministrul-de-externe-al-rom-nie-34197.html
Data: Mar 31, 2014 (18:53)

Președintele Nicolae Timofti a avut o întrevedere cu Titus Corlățean, ministrul de Externe al României

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a avut astăzi, 31 martie a.c., la Reședința prezidențială, o întrevedere cu Titus Corlățean, ministrul de Externe al României, aflat într-o vizită oficială la Chișinău, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Nicolae Timofti a mulțumit șefului diplomației române pentru asistența materială și logistică consistentă acordată de autoritățile de la București în parcursul european al Republicii Moldova. „Vizita Dumneavoastră reprezintă un gest de solidaritate din partea României față de țara noastră în contextul situației regionale dificile”, a spus șeful statului.
Nicolae Timofti și Titus Corlățean au abordat în cadrul întrevederii situația din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Președintele Nicolae Timofti a declarat că autoritățile anticonstituționale de la Tiraspol întreprind deliberat acțiuni provocatoare cu scopul de a bloca parcursul european al Republicii Moldova.

„Diferendul transnistrean poate fi soluționat doar pe cale pașnică, respectând suveranitatea şi integritatea teritorială a ţării. Legea cu privire la statutul special al regiunii în cadrul Republicii Moldova oferă populaţiei din stânga Nistrului un nivel garantat de autoguvernare în diferite domenii ale vieţii publice”, a precizat Nicolae Timofti.

Ministrul de Externe al României, Titus Corlățean, a exprimat susținerea integrității, suveranității și unității teritoriale a Republicii Moldova, menționând că evoluția situației din Crimeea prezintă un pericol pentru securitatea din această regiune a Europei.

Titus Corlăţean a declarat că actuala sa vizită este prilejuită de participarea la cea de-a doua sesiune a Comisiei interguvernamentale Republica Moldova – România pentru integrare europeană, în cadrul căreia vor fi semnate mai multe acorduri de colaborare bilaterală. Oficialul român a reiterat angajamentul autorităților de la București de a acorda sprijinul necesar pentru derularea cu succes a proiectelor comune în domeniile energetic, dezvoltării infrastructurii și educației.
„Eforturile Republicii Moldova de a se ralia la valorile și standardele Uniunii Europene se vor încununa cât de curând cu semnarea Acordului de Asociere cu UE, iar cetățenii moldoveni vor putea călători fără vize în Europa”, a declarat șeful diplomației române.

Titus Corlățean a opinat că autoritățile de la Chișinău trebuie să desfășoare o campanie de informare a populației despre avantajele de care vor beneficia cetățenii țării în urma semnării de către Republica Moldova a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. „Acest lucru este necesar pentru a contracara campania de manipulare și dezinformare inițiată de forțele ostile viitorului european al Republicii Moldova”, a punctat oficialul român.