Trimite e-mail | Printeaza
Politic
31.03.2014

Ministrul Afacerilor Externe al Canadei: Suntem prieteni ai Republicii Moldova și susținători ai aspirațiilor ei europene

 Ministrul Afacerilor Externe al Canadei: Suntem prieteni ai Republicii Moldova și susținători ai aspirațiilor ei europene

Ministrul Afacerilor Externe al Canadei, John Baird a declarat astăzi în cadrul întrevederii cu Președintele Parlamentului Igor Corman că vizita sa în țara noastră reprezintă un semnal de sprijin pentru aspirațiile europene ale autorităților și cetățenilor moldoveni.

Igor Corman și John Baird au abordat în cadrul discuțiilor subiecte ce țin de agenda europeană a Republicii Moldova, situația internă și impactul evoluțiilor din regiune asupra țării noastre. De asemenea, oficialii au făcut un schimb de opinii cu privire la consolidarea relațiilor dintre cele două țări, inclusiv prin valorificarea oportunităților de colaborare pe platforma parlamentară.

Președintele Parlamentului a menționat că autoritățile Republicii Moldova depun toate eforturile pentru asocierea țării noastre cu Uniunea Europeană și sunt pregătite pentru semnarea și ratificarea Acordului de Asociere, inclusiv a Acordului de Liber Schimb în actualul mandat al Parlamentului. „Integrarea europeană nu este o opțiune, ci o necesitate. Nu există alternativă pentru dezvoltarea Republicii Moldova”, a subliniat Igor Corman.

Oficialii au discutat și despre importanța dinamizării agendei bilaterale și a dialogului moldo-canadian. ”Putem vorbi despre o impulsionare pe toate dimensiunile a relațiilor dintre Republica Moldova și Canada. Ne bucură faptul că avem o susținere foarte activă a eforturilor țării noastre de a implementa agenda europeană, iar Ministrul de Externe este solidar cu eforturile noastre de a asocia, în acest an, Republica Moldova cu UE. Este important să aducem mai multe proiecte concrete în această cooperare, posibilități care țin de aspectele economice și comerciale”, a menționat Igor Corman.

Referindu-se la evoluțiile din regiune, Președintele Parlamentului a menționat că Republica Moldova pledează pentru integritatea teritorială a Ucrainei și stabilizarea situației în țara vecină. Într-o altă ordine de idei, Igor Corman a afirmat că țara noastră trebuie să coopereze în continuare cu partenerii tradiționali din Est, inclusiv în cadrul CSI.

Potrivit unui comunicat de presă al legislativului, la întrevedere au mai participat deputații Ana Guțu, Președintele Comisiei politică externă și integrare europeană și Sergiu Sîrbu, Președintele Grupului parlamentar de prietenie cu Canada.

Vizita Ministrului Afacerilor Externe al Canadei, John Baird în Republica Moldova este prima vizită în țara noastră a unui oficial canadian de asemenea rang. La începutul lunii martie, Speakerul Igor Corman a efectuat o vizită de lucru în Canada, aceasta fiind prima vizită la nivel parlamentar întreprinsă în această țară. În cadrul respectivei vizite a fost semnat Memorandumul de cooperare între Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul Canadei.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus