Trimite e-mail | Printeaza
Economie
31.03.2014

Eugen Teodorovici: Republica Moldova ar trebui să învețe din experiența României la capitolul absorbţia fondurilor Uniunii Europene

Eugen Teodorovici: Republica Moldova ar trebui să învețe din experiența României la capitolul absorbţia fondurilor Uniunii Europene

Marcel Răducan, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a avut, astăzi, o întrevedere cu Eugen Teodorovici, ministrul român al Fondurilor Europene. Discuțiile oficialilor au vizat atragerea fondurilor europene în dezvoltarea regiunilor Republicii Moldova, realizarea schimbului de experiență  și bune practici ale României, precum și îmbunătățirea procesului de absorbție a fondurilor.

S-a discutat, totodată, şi despre exercițiul de programare a viitorului Program bilateral România - Republica Moldova 2014- 2020, pregătirea portofoliului de proiecte și investiții majore care urmează a fi realizate în această perioadă.

Un element esențial propus de ministrul român constă în implicarea băncilor comerciale pentru atragerea fondurilor și dezvoltarea proiectelor comune. De asemenea, Ministrul a propus dezvoltarea proiectelor comune cu impact economic care  să pună accentul pe start up-urilor și activități generatoare de locuri de muncă în regiunile de dezvoltare, deoarece acestea sunt proiecte reale care vor aduce adevărata bunăstare pentru cetățenii ambelor state.

Potrivit MDRC, miniștrii au vorbit despre posibilitățile de finanțare și cofinanţare a proiectelor transfrontaliere, dar şi despre sistemul de implementare a proiectelor de dezvoltare regională, provocări, priorități și perspective.

Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene a menționat că Republica Moldova ar trebui să învețe din experiența României la capitolul absorbţia fondurilor Uniunii Europene (UE) pentru a evita greşeli în implementarea proiectelor și rambursarea fondurilor.

La rândul său, Marcel Răducan, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a subliniat importanța preluării experienței României din perioada de pre-aderare,  iar datorită relațiilor de colaborare eficiente cu instituția similară din România, țara noastră va beneficia de suportul necesar și va înregistrat un progres considerabil în atragerea fondurilor europene în următoarea perioadă în rezultatul demersului  Republicii Moldova privind procesul de integrare europeană.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus