Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-03-31/banca-mondiala-acorda-30-mln-de-dolari-moldovei-pentru-creshtere-economica-durabila-34175.html
Data: Mar 31, 2014 (11:34)

Banca Mondială acordă 30 mln. de dolari Moldovei pentru creştere economică durabilă

Susținerea Moldovei în implementarea agendei de reforme structurale și stimularea creșterii economice prin îmbunătățirea mediului de afaceri, promovarea stabilității și dezvoltării sectorului financiar, și ameliorarea echității și eficienței cheltuielilor publice constituie obiectivele principale ale primei Operațiuni privind politicile de dezvoltare (OPD), în sumă de 30 milioane dolari SUA, aprobată astăzi de Consiliul director al Grupului Băncii Mondiale.

Operațiunea de 30 milioane dolari SUA oferă sprijin în contextul Strategiei Naționale de Dezvoltare “Moldova 2020” și reprezintă o componentă esențială a Strategiei de parteneriat cu Moldova pentru anii fiscali 2014-17. Ea este prima dintr-o serie programatică de două operațiuni și este o continuare a celei mai recente Operațiuni privind politicile de dezvoltare, orientată pe competitivitate, aprobată în noiembrie 2012.

”Avem plăcerea să suținem eforturile Guvernului Republicii Moldova în vederea realizării creșterii economice durabile și incluzive prin tranziția spre un model de creștere bazat pe investiții, competitivitate sporită, inovații și exporturi”, a declarat Abdoulaye Seck, director pentru Moldova, Banca Mondială. „Sprijinul nostru corespunde în întregime priorităților naționale de dezvoltare ale țării și își propune să vizeze reformele principale, care pot contribui la stimularea creșterii economice generate de sectorul privat, sporind în același timp echitatea și eficiența investițiilor publice în scopul reducerii sărăciei și promovării creșterii economice partajate pentru toți cetățenii Moldovei”.

Noua operațiune susține mai multe reforme structurale importante prin: consolidarea cadrului de reglementare în scopul îmbunătățirii previzibilității mediului de afaceri, facilitării concurenței și reducerii costurilor de reglementare; consolidarea stabilității sectorului financiar, promovarea transparenței structurii acționarilor și facilitarea condițiilor de acces la finanțare;  îmbunătățirea cadrului de gestiune a investițiilor publice, sporirea eficienței și echității subvențiilor în agricultură, și creșterea gradului de acoperire a programelor de asistență socială direcționată.

“În timp ce prima operațiune marchează un reper important, sperăm la continuarea colaborării noastre în avansarea reformelor structurale ca parte a celei de-a doua OPD”, a menționat Ruslan Piontkivsky, conducător de echipă al seriei OPD. “Este esențial de a nu rata momentul și a finaliza cu succes toate reformele inițiate.”

De la momentul aderării Moldovei la Banca Mondială în 1992, peste 1 miliard dolari SUA au fost alocați unui număr de 49 operațiuni în țară. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include 7 proiecte active, suma angajamentelor totale constituind 162,2 milioane dolari SUA. Domeniile de sprijin includ reforma cadrului de reglementare și dezvoltarea mediului de afaceri, educația, asistența socială, guvernarea electronică, sănătatea, agricultura și altele. Corporația Financiară Internațională a oferit investiții în sumă de 233 milioane dolari SUA în cadrul a 24 proiecte în diverse sectoare, iar Agenția Multilaterală pentru Garantarea Investițiilor a oferit garanții în sumă de 95 milioane dolari SUA. Ambele instituții sunt membri ai Grupului Băncii Mondiale, se precizează într-un comunicat al Băncii Mondiale.