Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-03-30/republica-moldova-va-primi-10-milioane-dolari-din-partea-statelor-unite-ale-americii-pentru-securiza-34168.html
Data: Mar 30, 2014 (19:18)

Republica Moldova va primi 10 milioane dolari din partea Statelor Unite ale Americii pentru securizarea frontierelor

Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, a avut astăzi, 30 martie 2014, o întrevedere cu adjunctul secretarului de Stat al SUA, Victoria Nuland si adjunctul asistentului secretarului Apărării al SUA, Evelyn Farkas, care au efectuat o vizită în R. Moldova.

Potrivit MAEIE, Natalia Gherman a declarat că vizita Înalţilor oficiali americani reprezintă o continuitate a Dialogului Strategic RM – SUA,  lansat recent la Washington. În acest sens, șefa diplomaţiei moldovenești a adus mulţumiri pentru asistenţa oferită țării noastre în vederea implementării reformelor și dezvoltării infrastructurii naționale, asistență care anul acesta a atins cifra de 1 miliard de dolari SUA.

În altă ordine de idei, oficialul moldovean a menţionat importanţa conjugării eforturilor SUA şi UE pentru susţinerea agendei europene a R. Moldova, precizând în acest sens că obiectivele parteneriatului moldo-american coincid în totalitate cu obiectivele de modernizare a ţării după modelul european.

La rândul său, adjunctul secretarului de Stat al SUA, Victoria Nuland, a declarat că relaţiile dintre SUA şi R. Moldova sunt mai strânse ca niciodată şi a reiterat susţinerea SUA pentru parcursul european al ţării, reafirmând sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a R. Moldova. „Toţi cetăţenii R. Moldova, inclusiv cei din regiunea transnistreană şi Găgăuzia, vor beneficia, în mod egal, de pe urma procesului de integrare europeană” a menţionat oficialul american.

De asemenea, adjunctul secretarului de Stat american a reiterat necesitatea continuării luptei împotriva corupţiei, în special a reformelor în domeniul justiţiei şi afacerilor interne.

În context, demnitarul din cadrul Departamentului american de Stat a anunţat oferirea unui ajutor financiar suplimentar de 10 milioane de dolari SUA pentru consolidarea securităţii la frontieră.

De asemenea, Victoria Nuland s-a interesat de evaluările Chişinăului asupra situaţiei în plan regional. Ministrul Natalia Gherman a precizat că autorităţile moldoveneşti monitorizează constant evoluţiile majore, efectuând în permanenţă o analiză a riscurilor. “Eforturile Guvernului sunt concentrate întru asigurarea stabilităţii social-economice în ţară”, a subliniat oficialul moldovean.

Totodată, adjunctul secretarului de Stat american a apreciat înalt decizia R. Moldova de a trimite un contingent militar în cadrul misiunii internaţionale KFOR din Kosovo. Şefa diplomaţiei de la Chişinău a remarcat că decizia dată reprezintă o contribuţie practică a R. Moldova în asigurarea securităţii internaţionale.