Trimite e-mail | Printeaza
Politic
30.03.2014

Republica Moldova va primi 10 milioane dolari din partea Statelor Unite ale Americii pentru securizarea frontierelor

Republica Moldova va primi 10 milioane dolari din partea Statelor Unite ale Americii pentru securizarea frontierelor

Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, a avut astăzi, 30 martie 2014, o întrevedere cu adjunctul secretarului de Stat al SUA, Victoria Nuland si adjunctul asistentului secretarului Apărării al SUA, Evelyn Farkas, care au efectuat o vizită în R. Moldova.

Potrivit MAEIE, Natalia Gherman a declarat că vizita Înalţilor oficiali americani reprezintă o continuitate a Dialogului Strategic RM – SUA,  lansat recent la Washington. În acest sens, șefa diplomaţiei moldovenești a adus mulţumiri pentru asistenţa oferită țării noastre în vederea implementării reformelor și dezvoltării infrastructurii naționale, asistență care anul acesta a atins cifra de 1 miliard de dolari SUA.

În altă ordine de idei, oficialul moldovean a menţionat importanţa conjugării eforturilor SUA şi UE pentru susţinerea agendei europene a R. Moldova, precizând în acest sens că obiectivele parteneriatului moldo-american coincid în totalitate cu obiectivele de modernizare a ţării după modelul european.

La rândul său, adjunctul secretarului de Stat al SUA, Victoria Nuland, a declarat că relaţiile dintre SUA şi R. Moldova sunt mai strânse ca niciodată şi a reiterat susţinerea SUA pentru parcursul european al ţării, reafirmând sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a R. Moldova. „Toţi cetăţenii R. Moldova, inclusiv cei din regiunea transnistreană şi Găgăuzia, vor beneficia, în mod egal, de pe urma procesului de integrare europeană” a menţionat oficialul american.

De asemenea, adjunctul secretarului de Stat american a reiterat necesitatea continuării luptei împotriva corupţiei, în special a reformelor în domeniul justiţiei şi afacerilor interne.

În context, demnitarul din cadrul Departamentului american de Stat a anunţat oferirea unui ajutor financiar suplimentar de 10 milioane de dolari SUA pentru consolidarea securităţii la frontieră.

De asemenea, Victoria Nuland s-a interesat de evaluările Chişinăului asupra situaţiei în plan regional. Ministrul Natalia Gherman a precizat că autorităţile moldoveneşti monitorizează constant evoluţiile majore, efectuând în permanenţă o analiză a riscurilor. “Eforturile Guvernului sunt concentrate întru asigurarea stabilităţii social-economice în ţară”, a subliniat oficialul moldovean.

Totodată, adjunctul secretarului de Stat american a apreciat înalt decizia R. Moldova de a trimite un contingent militar în cadrul misiunii internaţionale KFOR din Kosovo. Şefa diplomaţiei de la Chişinău a remarcat că decizia dată reprezintă o contribuţie practică a R. Moldova în asigurarea securităţii internaţionale.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus