Trimite e-mail | Printeaza
Economie
28.03.2014

Parlamentul a votat în I lectură modificările politicii bugetar-fiscale și vamale pentru anul 2014

Parlamentul a votat în I lectură modificările politicii bugetar-fiscale și vamale pentru anul 2014

Ministrul Finanțelor, Anatol Arapu a prezentat astăzi în Parlament, proiectul de lege în parte ce ține de revizuirea politicii bugetar-fiscale și vamale pentru anul 2014.

Astfel, în scopul modificării celor mai importante amendamente de ordin fiscal a fost aprobată revenirea la cota de acciz aplicată în anul 2013 pentru automobilele cu capacitatea cilindrică a motorului de peste 3000 cm3 pe motorină și 2500 cm3 pe benzină de la 2,0 euro/cm3 la 3,5 euro/cm3, s-a renunţat la prevederea potrivit căreia 2% din impozitul pe venit putea fi acordat organizaţiilor necomerciale de utilitate publică și a fost abrogată legea privind scutirea de plata unor impozite, contribuţii şi amenzi a lucrărilor de reconstrucţie şi restaurare la complexul monastic Curchi, r.Orhei.

Totodată, s-a propus scutirea accizului pentru mărfurile supuse accizului introduse în Transnistria de către agenții economici din regiune, concomitent cu introducerea scutirii de plata taxei pentru efectuarea procedurilor vamale şi a taxei pentru poluarea mediului.

Acelaşi proiect de lege prevede şi reducerea unor amenzi ce se referă la transportul de călători. Astfel, amenzile au fost reduse de la 10 mii lei la 7 mii lei, în cazul în care la ghișeele autogărilor lipsesc mașinile de casă și control sau nu sunt utilizate terminalele de plată și diminuarea amenzii de la 7 mii la 5 mii de lei, dacă nu sunt eliberate bonurile de plată sau sunt eliberate cu altă valoare decît suma încasată. Pentru efectuarea transporturilor auto de pasageri fără bilete de călătorie, mărimea amenzii aplicate constituie 3 mii lei.

Proiectul de lege mai prevede revenirea la varianta iniţială în cazul mărfurilor introduse pe restul teritoriului vamal al Republicii Moldova din zone libere, în vederea acordării dreptului de a importa cu scutirea de taxa vamală a mărfurilor produse în zona economică liberă şi introduse pe restul teritoriului vamal al Republicii Moldova cu aplicarea tuturor drepturilor de import.

Proiectul urmează a fi aprobat de către Parlament în lectura a II-a.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus