Trimite e-mail | Printeaza
Externe
28.03.2014

Obama și Putin au discutat despre Ucraina, dar și despre Transnistria

Obama și Putin au discutat despre Ucraina, dar și despre Transnistria

Președintele SUA Barack Obama și președintele rus Vladimir Putin au căzut de acord ca miniștrii de externe ai celor două țări - John Kerry și Serghei Lavrov - să se întâlnească în curând pentru a discuta despre modalitățile diplomatice de soluționare a situației legate de Ucraina. Acest lucru a fost comunicat vineri de serviciul de presă al Casei Albe după un apel telefonic între liderii american și rus, informează agenția ITAR-TASS.

Șefii celor două state au discutat despre "propunerea Statelor Unite de soluționare diplomatică a crizei din Ucraina, pe care secretarul de stat Kerry a prezentat-o din nou la începutul acestei săptămâni ministrului afacerilor externe Lavrov la o reuniune la Haga și care este elaborată pe baza consultărilor SUA cu partenerii ucraineni și europeni". "Președintele Obama a sugerat ca Rusia să ofere un răspuns concret în scris și președinții au convenit că Kerry și Lavrov se vor întâlni pentru a discuta despre etapele următoare", a explicat serviciul de presă al Casei Albe, citat de ITAR-TASS.

De asemenea, Obama i-a atras atenția lui Putin asupra reținerii guvernului ucrainean și angajamentului în dezescaladarea crizei, precum și asupra punerii în aplicare a reformei constituționale și pregătirii pentru alegeri democratice în această țară. "El a chemat Rusia să sprijine acest proces și să evite provocări suplimentare inclusiv prin creșterea numărului de trupe la granița cu Ucraina", adaugă serviciul de presă al Casei Albe.

La rândul său, serviciul de presă al Kremlinului, citat de asemenea de ITAR-TASS, a declarat că Putin i-a atras atenția lui Obama asupra situației din Ucraina, unde "extremiști terorizează în voie populația pașnică, organele de stat și de ordine în diferite regiuni ale Ucrainei și la Kiev", potrivit comunicatului oficial al Kremlinului.

De asemenea, președintele Rusiei a atras atenția la "blocada comercială și economică" a Transnistriei care "contribuie la înrăutățirea condițiilor de viață ale populației din regiune, creează obstacole asupra liberei circulații și afectează activitatea economică și comercială".

Rusia, a subliniat Putin, este pentru "o soluționare pașnică și definitivă a problemei transnistrene și interesată în actualul format de negocieri 5+2", adaugă comunicatul Kremlinului, citat de ITAR-TASS. Agerpres

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus