Trimite e-mail | Printeaza
Economie
27.03.2014

Progresul privind implementarea conceptului de economie verde în ţara noastră analizat la Ministerul Economiei

Progresul privind implementarea conceptului de economie verde în ţara noastră analizat la Ministerul Economiei

Raportul preliminar privind progresul pe implementarea conceptului de economie verde în RM a fost prezentat astăzi în cadrul Ministerului Economiei. Proiectul de raport a fost elaborat de Centrul analitic independent „Expert-Grup, selectat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), care, în cadrul Componentei „Guvernare și finanțe” a Programului „Ecologizarea Economiei în Vecinătatea Estică” este responsabilă de implementarea proiectului „Măsurarea progresului privind economia verde în Republica Moldova”. Programul este finanțat de către Comisia Europeană și sprijinit de către OCED, UNEP, UNECE și UNIDO.

Şedinţa a întrunit reprezentanţi de la Ministerul Economiei, Ministerul Mediului, Centrul analitic independent „Expert-Grup” şi a fost condusă de viceministrul Economiei, Octavian Calmîc.
Scopul proiectului „Măsurarea progresului privind economia verde în Republica Moldova” este dezvoltarea și testarea unui set de indicatori de dezvoltare economică verde în Moldova, bazat pe datele OECD și experiența acumulată din urma testării acestora în alte țări OECD și non-OECD.

Potrivit raportului implementarea acestui proiect va crea, în ţara noastră, un mediu favorabil pentru adaptarea setului de Indicatori de Creștere Economică Verde în contextul și la necesitățile Republicii Moldova, ceea ce va permite monitorizarea obiectivă a durabilității creșterii economice din perspectiva mediului.

De asemenea, participanţii la şedinţă au abordat un şir de probleme referitor la integrarea obiectivelor de mediu în politicile economice, oportunitățile și constrângerile asociate cu economia verde, rolul statului, a sectorului privat și a societății civile în asigurarea creșterii economice verzi ş.a. Având în vedere prioritățile de politici, definite în cadrul programului de activitate al Guvernului, și angajamentele care urmează a fi asumate de Republica Moldova în cadrul Acordului de Asociere cu UE, participanţii la şedinţă au remarcat necesitatea identificării unui set de indicatori pentru evaluarea progreselor de până acum și monitorizarea acțiunilor viitoare în domeniul creșterii economice verzi.

Potrivit Ministerului Economiei, după definitivarea şi prezentarea raportului final, în luna mai a anului curent se preconizează organizarea unei conferințe dedicate economiei verzi.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus