Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-03-27/corla-ean-la-aniversarea-a-96-de-ani-de-la-unirea-basarabiei-cu-rom-nia-alegerea-r-moldova-de-a-urma-34120.html
Data: Mar 27, 2014 (12:51)

Corlățean: La aniversarea a 96 de ani de la unirea Basarabiei cu România, alegerea R.Moldova de a urma calea europeană e cea corectă

La 96 de ani de la unirea Basarabiei cu România, Republica Moldova se află în fața unei alte alegeri istorice, legată de integrarea deplină în marea familie europeană, afirmă ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, în mesajul său adresat cu ocazia aniversării a aproape un secol de la adoptarea Declarației de Unire a Basarabiei cu Regatul României.

"Aniversarea acestui măreț moment istoric este un prilej de aducere aminte a celor petrecute atunci, a celor care au urmat, dar și un prilej de a privi, cu încredere, spre viitor. La 96 de ani de la acele momente istorice, Republica Moldova se află în fața unei alte alegeri pe care o putem considera de asemenea, istorică. Aniversarea evenimentelor petrecute pe 27 martie 1918 la Chișinău are loc într-un context special, atât pentru România, cât și pentru Republica Moldova. Acum, ca și atunci, aspirațiile sunt legate de integrarea deplină în marea familie europeană. Republica Moldova a fost și este parte a Europei", declară ministrul Afacerilor Externe într-un comunicat.

Corlățean adaugă că în actualul context al crizei actuale din Ucraina "alegerea suverană a Republicii Moldova de a urma calea europeană este cea corectă".

"România a avut o contribuție majoră la decizia decisivă a Uniunii Europene, care va permite ca în curând cetățenii Republicii Moldova să poată călători fără vize în statele membre ale Uniunii. Folosesc acest prilej aniversar ca să reafirm sprijinul nostru pentru ca Republica Moldova să semneze cât mai curând Acordul de asociere la Uniunea Europeană și Acordul de Liber schimb. Acesta ar fi un prim pas al unui proces mult așteptat, și sperăm nu foarte îndelungat, al cărui obiectiv final este integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană", afirmă ministrul Afacerilor Externe.

El subliniază că, în acest fel, după atât timp în care vitregiile istoriei le-au despărțit, Republica Moldova și România se vor afla din nou împreună în marea familie europeană.

"Europa Unită înseamnă democrație, libertate, prosperitate și respectarea drepturilor omului. Să nu repetăm greșelile trecutului. Să învățăm din ele. Să continuăm împreună proiectul Europei Unite. Aduc omagiul meu memoriei înaintașilor noștri, care au făcut posibilă decizia istorică de la 27 martie 1918 și privesc cu încredere spre momentul în care destinul european al Republicii Moldova va deveni o misiune îndeplinită. Felicitări românilor de pe ambele maluri ale Prutului cu ocazia aniversării a 96 de ani de la unirea Basarabiei cu România!", conchide Titus Corlățean. Agerpres