Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-03-26/cetatzenii-straini-vor-putea-obtzine-viza-electronica-pentru-a-intra-in-republica-moldova-34086.html
Data: Mar 26, 2014 (17:03)

Cetăţenii străini vor putea obţine viză electronică pentru a intra în Republica Moldova

Guvernul a aprobat astăzi un proiect de modificare şi completare a actelor legislative privind eliberarea unui nou tip de viză – cea electronică - pentru cetăţenii străini care vor intra pe teritoriul Republicii Moldova, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.
 
Drept urmare, viza moldovenească va fi obţinută mai uşor. Şi asta deoarece solicitanţii nu vor mai trebui să meargă la misiunile diplomatice ale R. Moldova, ci vor avea posibilitatea să aplice on-line. Acest serviciu reprezintă o inovaţie în ceea ce priveşte solicitarea vizelor de intrare în ţara noastră.
 
Viza electronică va fi perfectată de către Direcţia generală afaceri consulare din cadrul Ministerului de Externe, iar taxa consulară pentru acest tip de viză va constitui echivalentul în lei moldoveneşti a 60 de euro.
 
În prezent, MAEIE este în proces de definitivare şi testare a Sistemului Informaţional de gestionare a Vizelor, care va integra şi eliberarea vizei electronice pentru cetăţenii străini. După ce aceste legi vor fi votate în Parlament, se preconizează lansarea serviciului E-visa la data de 1 mai 2014.
 
Prim-ministrul Iurie Leancă a salutat această decizie, precizând că este o practică înternațională.
„Sunt convins că această formă de viză electronică va depăși impedimentele pentru turiști și potențialii investitori și anume în țările unde nu avem misiuni diplomatice” a menționat Șeful Executivului.